Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum potpisali sporazum o saradnji

Vesti 21. okt 202012:58 > 13:02
N1

Predsednici Zajedno za Srbiju (ZZS) i Građanskog demokratskog foruma (GDF), Nebojša Zelenović i Zoran Vuletić, potpisali su sporazum o saradnji te dve političke organizacije.

Zelenović je na konferenciji za novinare rekao da su saradnju brzo dogovorili i da je cilj da okupe organizacije koje su spremne da se suprotstave „ozbiljnom razvaljivanju sistema“.

On je rekao da su važne tri stvari – nova lica u politici, Srbija na zapadu i uključivanje u rešavanje pitanja Kosova.

„Naša ideja je da imamo snažnu državu i da u njoj ljudi žive dobro. Takvu Srbiju u kojoj se dobro oseća Srbin, Bošnjak, Albanac, Mađar“, rekao je Zelenović.

Pročitajte još:

On je naveo da je pitanje Kosova i Metohije demokratsko pitanje i da s njim treba izaći pred građane i ocenio da odlaganje rešenja nije dobro.

Zelenović je rekao da se oni nisu okupili da prave kolonu, već oko osnovnih stvari i da je prioritet da se napravi relevantna politička grupacija koja može da ponudi nova rešenja sa novim ljudima.

Predsednik GDF Zoran Vuletić rekao je da je za njega saradnja bila jasna kada je Zelenović rekao da je Srbiji mesto na zapadu.

„Cilj Srbija na zapadu je kompletan sistem vrednosti – dva stuba spoljne politike: Brisel i Vašington, što ne znači da treba da imamo loše odnose sa Kinom i Rusijom“, rekao je Vuletić.

On je istakao da je prioritetno rešavanje pitanja Kosova i da je prema njegovom mišljenju Srbija 1999. godine, kada je potpisala kapitulaciju, izgubila pravo da upravlja Kosovom.

Vuletić je dodao da je i ranije smatrao da nije moguće formirati jednu listu, jer ona ne može da da zadovoljavajuće rezultate na izborima, te ocenio da bojkot ništa nije doneo osim u 10 opština u Beogradu.

Prema njegovim rečima, potrebni su atraktivni kandidati za predsednika i gradonačelnika.

Vuletić je ukazao da 2017. uslovi nisu bili ništa bolji – Saša Janković je dobio 600.000 glasova, Beli Preletačević, koji je bio „podvala vlasti“ dobio je 300.000 glasova naših birača.

„Janković, Preletačević i Vuk Jeremić su 2017. osvojili 420.000 glasova, a za vlast u Beogradu potrebno je osvojiti 360.000 do 370.000 glasova“, rekao je Vuletić, podsetivši da je Janković uoči tih izbora rekao da se u Srebrenici dogodio genocid i da nije zbog toga izgubio glasove.

On je rekao da su mu isto daleko i Aleksandar Vučić „koji fingira evropsku politiku“, ali i Mladen Đorđević koji je bio „ideolog Saveza za Srbiju“.