Kritike opozicije: Vučić rešio da uđe u anale svetskih diktatora, bojkot uspeo

Vesti 21. okt 202011:53 > 15:48
N1

Funkcioneri opozicionih stranaka i pokreta kritikuju najavu predsednika da će rad nove vlade biti oročen. Srđan Milivojević iz DS kaže da postojeći izborni uslovi mogu da dovedu samo do bojkota. Miloš Jovanović iz DSS ocenjuje da je Vučićeva odluka pokazatelj nenormalnog funkcionisanja demokratije. Đilas, Obradović, Skupština slobodne Srbije i Aleksić se slažu: Vučić priznao da je bojkot uspeo. Grbović iz PSG: "Vučićev mamac". Pokret “1 od 5 miliona”: Vučić priznao da je pokrao izbore.

Član Glavnog odbora DS Srđan Milivojević ocenio je kao besmislenu ideju da „posle jednih nelegitimnih izbora Srbija dobije druge nelegitimne izbore“. On je za agenciju Beta rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da bude svestan „da postojeći izborni uslovi mogu da dovedu samo do novog bojkota“.

„Jedini put za izlazak iz duboke političke krize u koju je Vučić uveo Srbiju, jeste formiranje prelazne vlade, momentana ostavka ovog nelegitimnog saziva Skupštine Srbije i pokretanje mehanizama da Srbija dobije fer i poštene izbore na kojima bi izabrala stabilnu vladu“ rekao je Milivojević.

POVEZANE VESTI

Komentarišući Vučićevu najavu da će rad nove vlade biti oročen, Milivojević je izjavio da Vučić mora da postane svestan činjenice da postojeći izborni uslovi mogu da dovedu samo do bojkota.

„Da li će kod njega proraditi svest o nužnosti izlaska iz političke krize ili će nastaviti da je produbljuje, zavisi od njega, a ne od opozicije. I Vučić i SNS znaju koji su uslovi koje je Ujedinjena demokratska opozicija predstavila kao neophodne za izlazak na izbore. Ne vidim da se bilo šta promenilo, ne vidim da su se medijske slobode popravile i ne vidim da se u tom pravcu razmišlja“, naveo je Milivojević i ocenio da, ako vlasti žele normalne, fer i poštene izbore, onda mora imati normalne fer i poštene uslove za te izbore.

Ponovio je da se DS ne žali na izborni zakon koji je „sasvim pristojan“, već na izborne uslove, na krađu izbora, „na nešto što zakon ne propisuje ali se dešava na biračkim mestima“.

Najavu da će rad nove vlade biti oročen do aprila 2022. kada će parlamentarni izbori biti spojeni s predsedničkim, Milivojević je ocenio kao presedan. „Vučić je rešio da uđe u anale i antologiju svetskih diktatora jer ovo nije uradio ni jedan tiranin do sada. Pitam Aleksandra Vučića na osnovu kojeg ustavnog ovlašćenja on raspisuje nove izbore pre nego što smo saznali ko su ministri na osnovu rezultata prethodnih, doduše nelegitimnih i nelegalnih izbora?“, pitao je Milivojević.

Rekao je da je posebno indikativno da je Vućić najavio i „rat s mafijom“ – kako je sam naveo: „maljem u čelo“, ali je ukazao da je Srbiji potreban „obračun s ‘naprednom mafijom’ koja je preuzela državu“. „Predsednik naprednjaka je svestan da, umesto što se podiže malj kojim on navodno preti mafiji, u ovoj zemlji podiže se kuka i motika što predstavlja opasnost po njega, pa zato raspisuje izbore“, smatra Milivojević.

Đilas: Prvi korak u planu za smenu režima

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je da je Vučić najavom vanrednih izbora odnosno skraćenjem mandata Vlade na jednu trećinu priznao da je bojkot uspeo.

„To je bio prvi korak u našem planu za smenu ovog režima. Čestitam građanima na tom uspehu. Mi nastavljamo sa našim planom, sa svim našim partnerima definisaćemo jasne zahteve za fer i poštene izbore i sa njima ćemo izaći u javnost kada završimo dogovore sa svim protivnicima Vučićevog režima.

Ti zahtevi će biti osnov za pregovore pod pokroviteljstvom EU koji će obezbediti slobodan RTS i glasanje bez ucena i pritisaka“, saopšteno je iz SSP.

Dodaje se da se u isto vreme dogovara i saradnju vezana ze regrutaciju i edukaciju kontrolora koji će sačuvati svaki glas na tim slobodnim izborima.

„Šta god da Vučić kaže on ne može više da sakrije da se Srbija nalazi u političkoj krizi, da je zdravlje naroda ugroženo i da se nalazimo pred ekonomskim kolapsom.

Samo svi zajedno udruženi u borbi protiv ludila koje nam prodaju za normalan život možemo državu koju je ovaj režim oteo vratiti narodu. I mi ćemo to uraditi“, kaže Đilas.

Aleksić: Vanredni parlamentarni izbori nedvosmislena potvrda uspeha bojkota

I potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je najavu Vučića o vanrednim parlamentarnim izborima, najkasnije u aprilu 2022, kao „nedvosmislenu potvrdu da je bojkot uspeo“.

Aleksić je danas u izjavi za agenciju Beta kazao da je više puta do sada potvrđen uspeh bojkota nedavnih parlamentarnih izbora, ali da je sada ta potvrda došla i od Vučića.

Prema njegovim rečima, Vučić je svestan da ne može da formira vlast bez opozicije, dodajući da je Srbija jedina u Evropi bez opozicije u parlamentu.

Aleksić je kazao da je za opoziciju najvažnije da se izbori za uslove za izlazak na izbore, navodeći da u tome očekuju pomoć od Evropske unije.

„On (Vučić) izbore može da raspiše i za tri meseca, ako uslovi nisu fer to ništa neće promeniti“, ocenio je Aleksić.

Obradović: Novi parlament gubi svaki smisao

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je da je najavom zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora i pre nego što su formirani Vlada i Skupština vlast priznala da je bojkot uspeo i da je skupština bez opozicije neodrživa.

„Jer, zašto bi bilo vanrednih izbora ako su izbori bili demokratski, bojkot propao, a vlast ima apsolutnu većinu? Novi Parlament posebno gubi svaki smisao jer će sve parlamentarne stranke ući u Vladu i neće imati ko da kontroliše rad izvršne vlasti“, ocenio Obradović u pisanoj izjavi.

On je dodao da je Srbiji, da bi vanredni izbori zaista bili slobodni i pošteni, potrebna prelazna vlada stručnjaka koji bi obezbedili uslove za demokratske izbore, a na prvom mestu slobodu medija i sprečavanje funkcionerske kampanje i pritisaka na birače.

„Za demokratiju je najbolje kad su predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u različitim terminima. Takodje je nedopustivo da predsednik države, kao predsednik svih gradjana koji po Ustavu ne može imati bilo kakvu drugu javnu funkciju, bude nosilac izbornih listi na izborima za Narodnu skupštinu, lokalne skupštine i savete mesnih zajednica“, dodao je on.

Obradović smatra da pre izbora treba otvoriti i pitanje promene izbornog sistema jer sadašnji proporcionalni izborni sistem sa blokiranim izbornim listama i Srbijom kao jednom izbornom jedinicom ne postoji nigde drugo u Evropi sem u Srbiji i Crnoj Gori.

„Ovakav izborni sistem favorizuje partokratiju i isključuje gradjane iz izbora narodnih poslanika. Građani glasaju, ali ne biraju, već narodne poslanike u Parlament delegiraju političke stranke“, ocenio je lider Dveri.

Grbović: Opozicija neće progutati Vučićev mamac

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenio je izjavu Aleksandra Vučića o vanrednim parlamentarnim izborima kao „mamac za opoziciju“, navodeći da oni „taj mamac neće progutati“.

Grbović je u izjavi za agenciju Beta kazao da je namera da se „spajanjem izbora pokuša spasavanje vlasti u Beogradu“, kao i da se ospori tema krize demokratije i predstojeći pregovori o izbornim uslovima.

„U tom kontekstu treba posmatrati i imenovanje Ivice Dačića na mesto Predsednika Skupštine, jer je on majstor kafanske diplomatije i narodski rečeno prodavanja magle“, naveo je on.

Dodao je da se koncentracionom vladom dodatno polarizuje društvo u cilju očuvanja vlasti nakon 2022. godine, pre svega u Beogradu.

Jovanović: Oročavanje Vlade ukazuje na nenormalno funkcionisanje demokratije

Predsednik Demokratske stranke Srbije ocenio je da je odluka o oročavanju mandata naredne Vlade i spajanje narednih parlamentarnih sa predsedničkim izborima pokazatelj nenormalnog funkcionisanja demokratskog poretka u Srbiji.

„To potvrđuje neophodnost sistemskih promena za koje se mi zalažemo, a koje moraju poći od promene izbornog sistema, kako bi se promenio ovaj nakaradni partitokratski politički sistem“, rekao je Jovanović agenciji Beta.

On je ocenio da, iz ugla toga šta odgovara aktuelnoj vlasti, taj potez ima smisla u taktičkom i strateškom pogledu.

„Oni na taj način šire front i slabe manevarski prostor opoziciji, koja bi se inače usredsredila prvenstveno na beogradske izbore. Ali, u biti, sve to pokazuje nenormalno funkcionisanje demokratskog poretka u Srbiji“, rekao je on.

Pokret “1 od 5 miliona”: Od kuknjave nema ništa

Skraćivanjem mandata Vlade čiji članovi, uzgred, još nisu ni izabrani i najavom prevremenih parlamentarnih izbora, Aleksandar Vučić priznao da je pokrao poslednje izbore. Priznao je šef naprednjaka da parlamentarna većina zasnovana na lopovluku teško da će moći i polovinu mandata da izgura, saopštio je Pokret “1 od 5 miliona”.

„Svestan je Vučić da se preigrao u lopovluku, te da prepravljanje zapisnika, glasanje sa falsifikovanom ličnom kartom na više biračkih mesta, sačekuše ispred birališta i druge njegove metode, ovaj put nije uspeo da sakrije od međunarodne zajednice. Svestan je da sada ceo svet, a ne samo Srbija, zna da je on lopov. Zato i pokušava da najavom prevremenih izbora podiđe svima i sebi kupi vreme kako bi do 2022. godine smislio kako ponovo da ukrade a da ga ne uhvate“, navodi se u saopštenju.

„Pokret ‘1 od 5 miliona’ smatra da je ovo Vučićevo priznanje jedinstvena prilika za opoziciju koja mora da se iskoristi odmah. Dok Vučić smišlja kako ponovo da se nekažnjen izvuče iz krađe, opozicija mora sebe da osposobi kako bi osujetila njegov ponovni lopovluk. To znači da u najkraćem roku opozicione snage moraju da zbiju svoje redove, potisnu pojedinačne sujete i osnaže se međusobnom saradnjom. Rekli smo: za kontrolu izbora potrebno je između između 42.000 i 50.000 kontrolora – da kontrolišu ne samo biračka mesta, već i oko biračkih mesta gde se kupuju glasovi, ljudi ucenjuju i love spiskovima. To možemo da postignemo samo svi zajedno“, navodi pokret i zaključuje: „Od kuknjave nema ništa“.

Skupština slobodne Srbije: Borba mora da se nastavi

Skupština slobodne Srbije saopštila je danas da je bojkot izbora za koji se zalagala opozicija uspeo, ali i da je Srbija u „dubokoj političkoj krizi“, zbog čega je dijalog vlasti i opozicije jedino rešenje za poboljšanje političke situacije.

„Stvarni dijalog će voditi ka oslobadjanju institucija, medija i društva i na taj način će se stvoriti uslovi za fer i demokratske izbore“, naveli su u saopštenju.

Ukoliko ne dođe do dijaloga, Skupština slobodne Srbije upozorava da će doći do gradjanske pobune, jer će ona biti jedini odgovor „na beskrajnu samovolju predsednika SNS-a“, koji „faraonski vlada Srbijom“.

„Predsednikovo obraćanje u kojem je najavio raspisivanje izbora za april 2022. pre nego što je formirana Vlada Srbije, može samo da znači da će ovo društvo ući u fazu autokratije u kojoj neće biti ni poštovanja zakona, ni institucija, kao ni podele vlasti“, saopštila je Skupština slobodne Srbije.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Vučić kazao je u utorak da će nova vlada Srbija biti ograničenog trajanja, a da će sledeći parlamentarni izbori biti održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa predsedničkim.