Istinomer "Fakat": Kisić Tepavčević o podacima o koronavirusu

Vesti 21. okt 202011:13 > 11:20
Istinomer

"Mi smo prvi put, kada je u pitanju ova pandemija, želeli da imamo transparentne podatke, bila je i neophodnost takve vrste fluktuacije podataka, da prvi put smo imali informacioni sistem. Nijednog momenta, nijednog dana, nismo objavljivali drugačije podatke, nego što je bilo u bazi podataka do tog momenta, koje je stiglo", rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević 4. oktobra.

Epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević prilikom gostovanja na TV Pink rekla je da je zarad transparentnosti podataka uspostavljen informacioni sistem tokom epidemije virusa korona. Komentarišući nedavne izjave kolege Predraga Kona da je broj preminulih tri puta veći od broja koji je objavljivan u periodu od marta do juna, rekla je da oni nisu objavljivali podatke „drugačije od onih iz baze“.

Izjave nadležnih i podacima u vezi s koronavirusom proteklih meseci redovno su bile, malo je reći, zbunjujuće, kontradiktorne i nelogične.

Zahvaljujući istraživanju novinara BIRN, koji su imali uvid u kovid bazu, pre nekoliko meseci javnost je saznala da podaci koje je objavljivao Krizni štab nisu identični s onima koji se navode u tabelama s brojevima preminulih, zaraženih…

Pogledajte novu epizodu Istinomerovog serijala „Fakat“.