Vučević: Sastavljanje Vlade nije igra brojki i slova

Vesti 21. okt 202009:59 > 10:04
N1/arhiva

Potpredsednik SNS Miloš Vučević rekao je za RTS da je Vlada Srbije dobila ograničeni mandat, nešto kraći mandat, i da je tu postojao konsenzus. Posle godinu i po dana izlazimo pred građane da kažemo - ocenite nas, da li smo se dobro nosili sa koronom, da li smo imali dobre ekononske odgovore i da li smo zaštitili nacionalne interese, istakao je Vučević.

Lider Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, posle sednice Predsedništva, da će nova Vlada Srbije biti ograničenog trajanja i da će predsednički i novi parlamentarni izbori biti održani najkasnije 3. aprila 2022. godine.

Ivica Dačić biće novi predsednik Skupštine Srbije. Novu vladu SNS će formirati sa SPS-om i SPAS-om Aleksandra Šapića, koji će imati jedno ministarstvo.

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević rekao je za RTS, da je atmosfera na sednici Predsedništva SNS-a bila radna i svečana, ukazujući da je danas 12 godina stranke.

Govoreći o tome da li je bilo konsenzusa među članovima Predsedništva, Vučević kaže da je postojao.

„Na prethodnim sednicama u vezi sa razgovorima o potencijalnim koalicionim partnerima imali smo različita tumačnja članova Predsedništva, a juče kao i o odluci o mandataru nije bilo nekih disonantnih tonova. U nedelju očekujem da završimo personalne stvari“, podvlači Vučević.

Koalicija je dobila najaširu podršku na Predsedništvu SNS-a, kada saberete one koji su bili za te opcije, kaže on.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo glasova protiv, Vučević kaže da nije bilo nikog protiv.

„Bilo je šire obrazloženje predsednika zašto je najbolje za Srbiju da bude ovakva koalicija, da možda SNS gubi kao stranka u smislu onog kapaciteta koja bi mogla da ima kao apsolutni pobednik izbora – ali moramo da gledamo širi društveni aspekt – da budemo svesni odgovornosti koju su nam građani dali za kreiranje i za njihovu budućnost. Bolje da bude širi front u borbi za šest ciljeva, koji su zahtevni i proizilaze jedni iz drugih“, rekao je Vučević.

Osvrćući se na ispunjavanje šest ciljeva koji su pred Vladom, Vučević kaže da se ne umanjuju izazovi koji su pred nama – postoji veliko pitanje kada će vakcina protiv korone doći i jedno od najozibljinijih pitanja su ekonomske posledice svega ovoga kroz šta prolazi ceo svet.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da bude konkurenta na tržištu i da u novoj raspodeli karata sačuva svoj suverenitet i nastavi evropski put.

„Vlada je dobila ograničeni mandat, nešto kraći mandat i tu je postojao konsenzus u SNS-u, to je osetljiv period ali očekujemo i dalji prtisak na Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom, u kontkstu korone i Kosova i zato će Vlada biti limitirana na 18 meseci i da 2022. možemo da izađemo pred građane i kažemo – ocenite nas“, istakao je potpredsednik SNS-a.

Kaže da je ograničenje Vlade dokaz odgovrnosti jednog drugog pristupa jedne političke stranke prema građanima.

„Želimo da kažemo da smo svesni da se narednih 18 meseci korona i Kosovo neće skloniti sa agende, biće veći prtisci na Srbiju“, rekao je on.

Posle godinu i po dana izlazimo pred građane da kažemo – ocenite nas, da li smo se dobro nosili sa koronom, da li smo imali dobre ekononske odgovore i da li smo zaštitili nacionalne interese, ponovio je Vučević.

Jedino kadrovsko rešnje je da će Ivica Dačić biti predsednik Skupštine Srbije. Vučević kaže da to nije igra brojki i slova, sastav vlade i formiranje izvršne vlasti je ozibljan posao i da bi se uplašio da se sve završilo za 24 časa.

Govoreći o Dačiću, kaže da ga to nije iznenadilo jer je u sebi znao da je to jedno od rešenja, ali neki članovi Predsedništva su bili, ali svi su bili „za“, i da pretpostavlja da je neko možda želeo da bude predsednik Skupštine.

Vučević je rekao da ostaje u Novom Sadu, da je izabran za gradonačenika treći put i da je fokusiran na taj posao.