"Nišvil" predlaže da i deo trotoara na mostu kod Tvrđave bude od stakla

Vesti 20. okt 202023:37 > 23:39
Južne vesti/Nišvil

Da osim ograde od stakla, Tvrđavski most u Nišu koji se rekonstruiše više od 200 dana, ubuduće ima i trotoare od armiranog stakla - inicijativa je Nišvil džez festivala. Smatraju da bi razlika u ceni novog materijala bila zanemarljiva, a da bi se time povećala turistička atraktivnost prilaza Tvrđavi, jer bi posetioci mogli da naprave atraktivne selfije iznad reke.

Nesvakidašnja inicijativa dostavljena je medijima iz Nišvila. Džez festival predlaže Direkciji za izgradnju Niša da promeni postojeći projekat rekonstrukcije Tvrđavskog mosta, koji su gerilci nedavno upisali u Ginisovu knjigu rekorda zbog duge rekonstrukcije, piše portal Južne vesti.

Nišvil džez festival uputio je inicijativu Direkciji za izgradnju Grada Niša da postojeći projekat staklenih zidova tvrđavskog mosta na Nišavi dopuni i sa par staklenih segmenata gazišta, odnosno da levi i desni segment nekadasnjeg trotoara veličine 3×2 m umesto od čelicnog lima ubuduće bude od armiranog stakla – pojašnjavaju iz Nišvila.

POVEZANE VESTI

Turistička atraktivnost prilaza niškoj Tvrđavi je jedan od osnovnih razloga ovakvog predloga, kako kažu, jer bi brojni turisti, među njima i posetioci Nišvila, mogli da naprave atraktivne selfije iznad reke.

Analizirali su i cene ugradnje staklenog poda i smatraju da to ne bi bilo mnogo skuplje od planiranog čeličnog lima.

Razlika u ceni ugradnje ovakvog staklenog poda i čeličnog lima je zanemarljiva u odnosu na njegovu atraktivnost. Potrebno je samo Aneksom neznatno izmeniti postojeći tender izvođaču radova – kažu u Nišvilu.

Do sada naknadni predlozi građana u vezi sa rekonstrukcijom Trga kralja Milana nisu usvojeni, pa je tako i smanjena zelena površina koja je popločana, a tada su iz prethodnog kabineta gradonačelnika rekli da su se Nišlije kasno bunile.

Prema ranijem planu novi most preko Nišave bi nakon rekonstrukcije trebalo da ima staklenu ogradu, a da li je kasno za ovaj predlog Nišvila novinari su pitali Direkciju za izgradnju.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević o predlogu kaže da je opravdan, posebno imajući u vidu da je već usvojen projekat kompletnih staklenih zidova leve i desne strane mosta, kako objašnjava, pa izvođač radova može gazišta da naruči od istog dobavljača.