Brnabić: Ako SNS ne izgura dobro 2021, neko drugi imaće priliku da dođe na vlast

Izbori 2020 20. okt 202021:49 > 22:05
Izvor: N1

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić ocenila je da je izuzetno odgovorno reći da će vanredni izbori biti održani 2022. godine i preuzeti rizik da građani ocene koliko je vlada bila uspešna u 2021. godini. Gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS Brnabić je rekla da će, ako Srpska napredna stranka "ne uspe da izgura" dobro 2021. godinu, neko drugi će imati priliku da dođe na vlast, kao i da će vlada, iako ograničenog mandata, imati pun kapacitet da donosi važne odluke.

Brnabić je za RTS navela da se ne zna da li će vlada biti koncentraciona i da to zavisi od stranaka manjina kojima je, kako je rekla „pružena ruka“ ali da od njih zavisi da li će prihvatiti učešće u vladi.

POVEZANE VESTI

Na pitanje da se koncentraciona vlada u kojoj učestvuju sve parlamentarne stranke formira samo kada su vanredne situacije, mandatarka je rekla da se svet nalazi u krizi kakva se ne pamti 100 godina i da je sada „neophodna sabornost“.

Brnabić je više puta ponovila da se pred Srbijom sledeće godine nalaze brojni izazovi, pre svega kada je reč o zdravstvenoj i ekonomskoj krizi i da je potrebno jedinstvo da se problemi prevaziđu.

Predlog da lider SPS-a Ivica Dačić bude predsednik Skupštine Srbije ocenila je kao znak ozbiljnosti.

„Dačić je jedan od najiskusnijih političara koji ume da balansira između različitih strana i imati takvog političara na čelu Parlamenta je poruka da želimo da damo sve od sebe da imamo dijalog“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li je Nikola Selaković najozbiljniji kandidat za ministra spoljnih poslova, Brnabić je rekla da ne želi da komentariše medijske navode, ali istakla da bi volela da osoba takvog kalibra bude u Vladi.

„Znam da je Selaković bio dobar ministar pravde, znam da govori dva svetska jezika i volela bih da bude u mom kabinetu“, rekla je mandatarka.

O kadrovskim rešenjima, kaže, neće govoriti do nedelje i nove sednice predsedništva SNS-a, i dodala je da će ekspoze premijera i glasanje o novoj Vladi u Skupštini biti završeno do 28. oktobra

„Zamoliću pravosudne organe da budu efikasniji“

Brnavić je izjavila i da pravosuđe često nije bilo efikasno u prethodnom periodu i da Srbija iz budžeta izdvaja između deset i 13 miliona evra za kazne zbog zastarelosti slučajeva i suđenja u nerazumnom roku.

„Mislim da to nije pritisak na pravosuđe, ako jeste ja se izvinjavam“, rekla je Brnabić i dodala da će zamoliti pravosudne organe da budu efikasniji, naročito kada je reč o najavljenom „ratu protiv mafije“.

„Borba protiv mafije je jedan od tri najveća izazova za novu vladu, pored zdravstvene situacije i dijaloga sa Prištinom“, rekla je premijerka i ocenila da je najava predsednika Srbije da će se obračunati sa mafijom „veoma hrabra“ i da u njoj moraju zajedno učestvovati sve grane vlasti.

Ona ne očekuje da će pravno obavezujući sporazum sa Kosovom biti potpisan za vreme njenog mandata, ali očekuje punu implementaciju dosadašnjih sporazuma.

Kada je reč o promeni Ustava, Brnabić kaže da je ponosna što je njena Vlada na tome radila 18 meseci, da je otvorena javna rasprava, ali da je promena ustava u ingerenciji Skupštine i građana, a ne vlade.

Dodala je i da će ministarstvo za ljudska prava i dijalog biti veoma važno jer će imati stalnu komunikaciju sa organizacijama civilnog društva i da će vlada tako doći do boljih rešenja za neka pitanja.