Tribina: Ekstremno desničarske grupe su prirodni saveznici režima

Vesti 20. okt. 202021:54 > 22:03
Podeli:
Izvor: N1

O upadima na izložbe, uništavanju crteža i oblicima fašizma u našem društvu govorilo se na tribini "Sloboda je sve" koja je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Novinar kolumnista Ljubodrag Stojadinović poručio je da su desne grupe prirodni saveznik režima, jer se režim od njih nikada nije ogradio.

Karikaturista Dušan Petričić primećuje da se današnje fašističke snage bave time da ne prave greške koje su prethodni fašizmi pravili.

„Fašizam je uvek prisutan, on je izgleda prirodno stanje ljudskog uma. Kad kažem ljudskog uma, mislim na onog čoveka koji je izašao iz pećine, sa onom močugom, odakle to ide, i to je stalno prisutno. A šta nije stalno prisutno i za šta se stalno moramo iznova boriti, to je pitanje sloboda i razumnog i humanog razmišljanja“, kaže Petričić.

Na tribini povodom Dana oslobođenja Beograda istoričarka Dubravka Stojanović ocenila da je oslobođenje bilo završeno pre 76 godina, ali da je naknadno poništeno.

„Beograd je jedina prestonica u Evropi koja je imala četiri logora, nijedan od njih gotovo da danas nije obeležen. I to je odgovor na pitanje, mi nismo uspeli da obeležimo ta mesta, nismo uspeli da sačuvamo sećanje na sve to, a nismo uspeli, jer očigledno, nismo želeli“, kazala je Stojanović.