Popović: Vučić poništio izvršnu vlast, imamo sreske pisare koji sprovode odluke

Vesti 20. okt 202021:06 > 21:58
N1

"Vučić je porušio institucije, nema podele vlasti, nemamo izvršnu vlast, on je poništio i izvršnu vlast, nemamo premijerku, ministre - imamo sreske pisare koji sprovode odluke", smatra Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku. Profesor FPN Dušan Spasojević dodaje da u političkom smislu ne postoji kazna koju će Vučić platiti za kršenje Ustava i da kao društvo nemamo mehanizme za to. "Ko zna šta možemo da očekujemo", dodao je Spasojević.

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani zajedno sa predsedničkim, najkasnije 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade.  

POVEZANE VESTI:

„Spasio nas je muka da pogađamo, to nije iznenađenje jer se pričalo o tome u kontekstu beogradskih i predsedničkih izbora. Iznenađenje je što je najavio danas, ali je logično. Imamo važan ciklus, otvara priliku da se parlament popravi, da na njima učestvuje opozicija. SNS može da funkcioniše u različitim okvirima, Vlada Crne Gore izgurala je uz bojkot opozicije. Benefit je naprednjacima jer mogu da dobiju godinu vladanja, a da ako opozicija izađe, potiru efekte bojkota“, rekao je Dušan Spasojević. 

„Sa praktične strane, Vučić može da dobije nešto novim izborima, ali ne bismo smeli da imamo vanredne izbore ovako kako ih imamo. I 2014. i 2016. imali smo izbore, a da nije nestala parlamentarna većina. Procedure su ključne za demokratiju. Jako je važno da neko osvoji mandat i sledeće četiri godine ga sprovodi. Ovo što radi Vučić je jedan u moru poteza koji drobi i u prah pretvara izbornu scenu u Srbiji“, smatra Dragan Popović.

Komentarišući odluku da će lider socijalista Ivica Dačić biti predsednik Skupštine Srbije, Popović je rekao da je to još jedno poniženje za Dačića i socijaliste i da tako SPS topi svoju podršku.

„Treba da sačekamo ceo paket, za socijaliste su najvažnija javna preduzeća, da vidimo šta će biti s njima. Druga stvar koja je važna – kako je neko napisao, osvetu će Dačić da servira hladnu, toga Vučić u budućnosti treba da se boji. Ovo sa stanovišta opozicione javnosti ne treba da bude loše, važna je funkcija predsednika parlamenta, posebno u kriznim momentima. Može da se desi da ta funkcija odigra neku važniju ulogu nego što se sada čini“, dodao je Popović.

Odnos SNS i SPS traje dugo i nije bilo logično da naprednjaci odustanu od socijalista, rekao je Spasojević. 

N1

„Socijalisti u nekoj budućoj preraspodeli mogu da igraju tas na vagi i Dačić se nada tome. Dačića neće biti toliko u javnosti, što SPS može i da godi, neko distanciranje od izvršne vlasti može da bude dobro. Imaju pad glasačkog tela“, kaže on.  

Kada su u pitanju beogradski izbori, Spasojević smatra da je držanje SPS-a i Šapića u vladi priprema za 2022, gde je svaki element važan.

„SNS ne prepušta ništa slučaju, sve im je važno, socijalisti i Šapić, koliko god su mali, mogu da doprinesu i zato je važno držati sve oko sebe. Ni Šapić ni SPS ne mogu da glume opoziciju, pušto tu ne mogu da doprinesu, onda je bolje da budu u vladi“, rekao je profesor FPN.  

Kada su u pitanju spekulacije u promenama na mestima ministra policije i službi bezbednosti, Popović kaže da je „teško prozreti šta Vučić radi kada pomera pione“.

„Nema tu suštinskog pomeranja, da li će BIA voditi Gašić ili Vulin, biće simbolički kraj te službe kad dođe Vulin. Oni se vrte u krug, postoje brojne spekulacije, kombinacije, ali i to što Stefanovića sklanjaju sa mesta ministra policije, ako ga pomere u vojsku, koja nema dodira sa istraživanjem kriminala, to može javnosti da bude potvrda da je bilo sukoba“, smatra direktor Centra za praktičnu politiku.

„Služba se ne razlikuje od drugih, gde vidimo ljude koju nisu stručni i ne treba da idemo dalje od Ministarstva kulture. Kad god pomislite da ne može gore, oni pokažu da mogu“, dodao je Dušan Spasojević.

On je dodao da će naprednjaci biti homogeni sve dok su na vlasti i da ćemo sukobe jasnije videti tek kada ih neko ozbiljnije izazove i priđe podršci birača.

„Do tada sukobi koji postoje i deluje da su realni će ostati skriveni, jer svi znaju da zavise od Vučića i neće izlaziti u javnost. Kod Vučića imate taktiku, broj ljudi koji je odbačen iz njegove orbite vrlo je mali. Rekao je da je 50 odsto gradonačelnika zamenjeno, ali je nebitno dok se saznamo zašto su smenjeni“, smatra profesor FPN.

Kako ističe Dragan Popović, najopasnije je što smo „potpuno normalizovali situaciju“, i što naprednjaci ne mogu „da glume da Ana Brnabić donosi neku odluku“.

N1

„Na račun toga se prave šale, premijerka je fikus, to je neverovatno opasna stvar i pogubna za ovu državu. Vladavina prava nije džaba temelj jedne države, bez zakona imate vladavinu pojedinca. Mora da bude vladavine prava. Kad on poruši institucije, nema podele vlasti, nemamo ni izvršnu vlast, on je poništio i izvršnu vlast, nemamo premijerku, ministre, imamo sreske pisare koji sprovode odluke“, rekao je Popović. 

Na pitanje kakva će biti politika prema Kosovu, Spasojević kaže da može da zamisli da se u narednih nekoliko meseci stvari pokrenu, dok Popović navodi da će Vučić učinizi sve da malo izvrda. 

„Dosta zavisi od izbora u SAD, čini mi se da možemo da očekujemo neki korak napred, neko pomeranje sa ove tačke. Poslednjih nekoliko godina Vlada Srbije imala je dobru poziciju, sad mi se čini da stvari lagano prolaze i da se stvarju uslovi da se izvrši pritisak na Beograd i Prištinu da krenu dalje“, rekao je Spasojević. 

„Tramp je poguban po svet, loša vest za planetu, voleo bih da se završi ta epizoda. Što se tiče Kosova, to je 100 godina problem, neće da se reši reši jer ne postoji stvarna volja vlasti u Beogrdu i Prištini da se ovo reši, jer je odlično da imate taj problem, kad vam treba da podgrejete, proizvodite strah kod ljudi. Vučić će uraditi sve da malo izvrda, možda će biti dogovor o dogovoru, ne bih se kladio u dogovor u narednih godinu dana. Biće napretka, posebno ako Bajden pobedi“, smatra Popović. 

Za Vučićevu najavu borbe protiv mafije i tajkuna, Popović kaže da su to stvari iz udžbenika populizma.

„Svaki populista ima tajkune, bori se protiv korupcije. Zagorka Dolovac treba da nam priča o borbi s mafijom, tragično je koliko nije uspela edukacija da se primi bazična politička kultura, da te bazične stvari možemo da prepoznamo“, kaže.  

Gosti N1 saglasni su da opozicija mora da insistira na dijalogu.

„Morate da imate neki kanal gde možete sa protivnikom da postignete sporazum. Važno je da ne rušimo dijalog, opozicija mora da učestvuje. Opozicija je suviše slaba, EU neće pomoći dok opozicija ne bude jaka. Mora opozicija da jača, jedan od načina je da uđe među građane, da steknu poverenje, da postoji građanski pritisak na vlastr, kontrola civilnog sektora, sve to zajedno mora da rezultira da se relaksira ova situacija“, smatra Popović. 

„Rezervoar opozicionih glasova je veći na modernističkoj strani, nisu utemeljene najave da će opozicija sruštii Vučića na pitanju Kosova. Biračko telo je takvo da ga mogu napadati i iz te građanske perspektive. Što se tiče pregovora, jasno je da opozicija nema skoro ništa na raspolaganju, mora da radi što više. Važno uzeti svaki komadić slobode“, rekao je Spasojević.