Predsednik opet objavio rat mafiji, analitičari – šta je država radila do sada

Vesti 20. okt 202019:06 > 19:43
REUTERS/Marko Djurica

Objava rata mafiji koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ništa novo, kažu novinari koji prate organizovani kriminal. Ipak, urednik BIRN-a, Milorad Ivanović, vidi jednu veliku razliku u poslednjoj predsednikovoj najavi u odnosu na sve prethodne. Ivanović navodi da su pojedine navijačke, ujedno i kriminalne grupe, ušle u poslove članova Srpske napredne stranke, i da je time problem sa organizovanim kriminalom postao mnogo ozbiljniji za vlast.

Nije prvi put da najviši državni funkcioneri najavljuju mafiji poslednje dane.

„Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije“, objavio je Nebojša Stefanović 14. oktobra 2016. godine.

Istina, u poslednjim događajima na polju organizovanog kriminala, primetno je odsustvo dosadašnjeg ministra policije. Da je predsednik ostao bez podrške nekih stranačkih kolega primećuje i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović:

„Čast Milošu Vučeviću i još nekim čestitim ljudima iz SNS, ali većina vas drage moje stranačke kolege ne rekoste nijednu reč podrške predsedniku u borbi protiv mafije. Zar je tolika frka i strah?“, navodi Đukanović.

Od čega bi mogli da nastanu frka i strah? Provladin Srpski Telegraf sa nadnaslovom „Policija ovo mora da ispita“, piše da je grupa navijača Partizana mesec dana ranije najavila pokušaj ubistva Aleksandra Šarca, koji se dogodio u tržnom centru Ušće u subotu.

Problem je mnogo dublji, kaže glavni urednik BIRN-a Milorad Ivanović.

„Već dosta dugo vlasti u Beogradu pojedine navijačke grupe koriste kao paravojsku i parapoliciju. Prvi takav slučaj videli smo u Savamali, a ove godine tokom demonstracija u julu. Tada su pojedine grupe učestvovale u prebijanju demonstranata. Protivusluga je bila dozvola da se bave preprodajom droge i reketiranjem“, kaže Ivanović

POVEZANE VESTI:

Stvari su se, kaže urednik BIRN-a, tokom ove godine otele kontroli.

„Problem je nastao nedavno, kada su čelnici pojedinih navijačkih grupa ušli u poslove koje su do tada držali članovi SNS-a. I od tada vidimo na ulicama jedan žešći sukob koji se do sada nije video. Postoje neke tvrdnje da su lideri pojedinih navijačkih grupa u dobrim odnosima sa pojedinim ministrima. Videćemo sada da li će predsednik izborom novih ministara u Vladi poslati poruku i ministrima, a i članovima navijačkih grupa“, dodaje Ivanović. 

Ni sam predsednik nije oduvek bio siguran da je država dovoljno snažna da se odupre navijačkim grupama.

„Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to, pa nemamo, jer je za to kao i za Ustav potreban konsenzus. Za takve bolne stvari da ćete istog senunda biti meta, a svi će rda ažu to je problem jer je gladan narod, a ne zato što su to huligani“, rekao je Vučić u maju 2016.

U KRIK-u, koji dugo prati veze navijačkih i kriminalnih grupa, kažu da ne vide zašto bi se nova najava obračuna sa kriminalom završila drugačije od prethodnih – bez naročitih rezultata.

„Tu ima dosta nelogičnosti u samoj pozadini predsednika i njegove porodice, jer je njegov sin u više navrata viđen sa ljudima iz kavačkog klana i ljudima iz kriminalne sredine. No, kome je ovo sada upućeno, ja ne bihmogla da navedem“, kaže novinarka KRIK-a Milica Vojinović.

Nebojša Stefanović je u svojim izjavama isticao da mafija gubi rat sa državom i da je stopa kriminaliteta zntno niža nego pre nekoliko godina.