Rešene nedoumice sa listom nepokretnosti koji izdaju javni beležnici i RGZ

Vesti 20. okt. 202015:20 > 15:34
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstva građevinarstva i pravde usaglasila su obim i vizuelni prikaz lista nepokretnosti, da bi se izbegle nedoumice da li je izvod iz lista nepokretnosti koje izdaje javni beležnik, identičan listu koji izdaje Republički geodetski zavod (RGZ), odnosno da li ima istu pravnu snagu, saopštila je Vlada Srbije.

Vizuelni prikaz odgovaraće listu nepokretnosti koji je i do sada izdavao RGZ, ali uz dodatak overe beležnika koji ga je izdao.

Na sastanku o tome su bili predstavnici dva ministarstva, RGZ, Javnobeležničke komore Srbije, kabineta predsednice Vlade i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Izvodi koje su javni beležnici izdavali do sada imaju dokaznu stranu javne isprave, uakzano je u saopštenju. 

Podseća se da je Vlada Srbije kroz postupak digitalizacije omogućila da se svi podaci o nepokretnosti mogu dobiti elektronskim putem preko sajta RGZ. Takođe, državni organi su povezani i po službenoj dužnosti pribavljaju sve podatke iz službenih evidencija. 

Građani status svoje nepokretnosti mogu da provere preko interneta, te nema potrebe da odlaze u Službe za katastar nepokretnosti. Od juna, pored RGZ, javni beležnici i geodetske organizacije izdaju list nepokretnosti. 

Izvod iz lista nepokretnosti može se preuzeti kod javnog beležnika besplatno u elektronskom formatu, ili kao odštampani primerak izvoda po ceni od 540 dinara. Uvođenjem jednošalterskog sistema omogućen je upis prava svojine preko javnih beležnika, te od 2018. godine stranke više ne moraju da odlaze na šaltere drugih organa. 

Ukazano je da je u prethodnih 24 meseca, preko eŠaltera podneto 686.424 isprava za upis prava u katastru, a prosečno vreme rešavanja upisa je šest dana. 

Pojednostavljivanjem procedura za upis prava u katastru godišnje se uštedi 2,72 miliona evra, što, kako je navedeno u saopštenju, pokazuje značaj sprovedenih reformi i smanjenje opterećenja kojem su bili izloženi građani i privreda.