Stano: Izjava Lajčaka o ustavnim promenama na Kosovu pogrešno protumačena

Vesti 19. okt 202016:15 > 16:15
Peter Stano
N1

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano je rekao da je pogrešno protumačena izjava specijalnog predstavnika EU za susedske odnose i dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka.

On je za program na albanskom radija Slobodna Evropa (RSE) rekao da treba praviti razliku između onoga što su „percepcija i dezinformacije“ i stvarnosti koju je objasnio Lajčak.

Prošle nedelje „Lajčak je objasnio šta se dešava ako pregovarate o međunarodnom sporazumu. Pri postizanju međunarodnog sporazuma se moraju razmotriti neophodni pravni aranžmani, uključujući ustavni nivo, kako bi se on integrisao u pravni i ustavni poredak. A ovo se odnosi i na Kosovo i na Srbiju“, rekao je Stano.

POVEZANE VESTI

U četvrtak, 15. oktobra, na konferenciji za novinare u Beogradu, Lajčak je rekao da je u ozbiljnom pregovaračkom procesu „logično da će i Ustav morati da se promeni“.

Izjava o ustavnim promenama izazvala je protivljenje na Kosovu. Kada je reč o Zajednici srpskih opština, na Kosovu su glavna briga nadležnosti tog tela.

Stano se u izjavi za RSE osvrnuo i na govor Federike Mogerini u kosovskom parlamentu 2016. godine, gde je odbacila mogućnost da ZSO bude poseban nivo vlasti na Kosovu.

„Ovo Zajednica neće biti paralelna vlada na Kosovu i neće imati zakonodavna ovlašćenja. Biće formirana u zakonskom i ustavnom okviru Kosova“, rekla je Mogerini 6. maja 2016. godine u Skupštini Kosova.

Po tvrdnji Stanoa, to je i dalje zvanični stav EU.