Ana Gligić: Kafići, žurke i gradski prevoz najveća žarišta, država da reaguje

Vesti 19. okt 202015:50 > 15:52
N1

Epidemiološkinja u penziji dr Ana Gligić izjavila je danas za Betu da bi komunalna policija i ostale nadležne inspekcije trebale znatno više da kontrolišu i sankcionišu prekomerna okupljanja u ugostiteljskim objektima kako bi se ublažila najavljena eskalacija kovida-19.

Prema rečima dr Gligić, nedopustivo je da u zatvorenom prostoru u kafićima, restoranima i na splavovima boravi veliki broj ljudi i to najčešće bez zaštitnih maski.

„Država mora da naredi komunalnoj policiji i ostalim inspekcijama da spreče okupljanja više od 30 ljudi, kako je to naložio Krizni štab. U mom komšiluku su se do skora svaki dan organizovale žurke na kojima je prisustvovao veliki broj ljudi. Zvali smo policiju, policija je dolazila, ali se okupljanja nisu prekidala“, kaže Gligić.

Istakla je da bi komunalna policija morala na licu mesta da zatvara objekte u kojima se ne poštuju protiv-epidemiološke mere.

POVEZANE VESTI

Gligić je navela da su u Beogradu, osim ugostiteljskih objekata, najveća žarišta koronavirusa i vozila gradskog prevoza.

„U vozilima gradskog prevoza je nedopustivo veliki broj putnika, jedno drugom diše za vrat. Sada je zahladnelo, prozori se ne otvaraju, što pogoduje širenju virusa. Država treba da preduzme neophodne mere kako bi se smanjile gužve u prevozu“, kazala je doktorka.

Na pitanje Bete kako komentariše slobodan ulazak u Srbiju iz zemalja u kojima je u toku eskalacija epidemije kovida-19, Gligić kaže da bi svakom na granici moralo da se proveri zdravstveno stanje.

„Sve zemlje s kojima se graničimo imaju znatno više inficiranih od nas i zato svako ko dolazi u Srbiju morao bi da pokaže negativan test na kovid-19“, kazala je Gligić.

Ona je istakla da je odgovornost za sprovođenje preventivnih mera na Kriznom štabu.

„Mi smo u ovom trenutku za nekoliko dana u prednosti u odnosu na katastrofalnu epidemiološku situaciju u okruženju, i država bi morala da efikasnije sprovodi preventivne mere“, ocenila je Gligić.

Navela je da ove godine sigurno neće biti gotova vakcina protiv koronavirusa.

„Zato u ovom trenutku je najbitnije da svi nosimo maske i da izbegavamo kontakte. Maske nas ne čuvaju samo od koronavirusa nego i od svih ostalih respiratornih oboljenja. Svaki organizam bi teško podneo ako bi se udružila dva virusa“, kazala je Gligić.

Navela je da se pre penzionisanja susrela sa desetak virusa iz prirodnih žarišta, ali da je pojava kovida-19 još uvek u mnogo čemu neobjašnjiva.

„Ovakvu situaciju nikada nisam doživela. Problem je što nema dovoljno virusoloških podataka. Virusolozi su zatajili jer nisu upoznali virus“, kazala je doktorka.

Prema njenim rečima, u vreme epidemije variole vere odluke lekara su se mnogo više poštovale nego danas.

„U to vreme, kad bih ja kao epidemiolog kazala da moraju da se pronađu kontakti pozitivne osobe, nadležni su bez odlaganja pronalazili sve kontakte i smeštali ih u karantin“, podsetila je doktorka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.