Odloženo ročište u postupku protiv mladog pijaniste iz Niša

Vesti 19. okt 202015:20 > 15:25
N1

U Prekršajnom sudu u Nišu odloženo je ročište u postupku koji se vodi protiv pijaniste Vladimira Aćimovića (18), zbog prijave da je vežbanjem na klaviru remetio javni red i mir u zgradi u kojoj živi i vežba.

Predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković rekao je za agenciju Beta da je ročište odloženo za 9. decembar jer je Aćimović danas bio sprečen da dođe.

POVEZANE VESTI

„Njegov branilac i čovek koji je podneo prijavu danas su se javili Prekršajnom sudu, ali je mladić trenutno u Lihtenštajnu, tako da je ročište odloženo“, izjavio je Marković.

On je kazao da bi na sledećem ročištu trebalo da bude saslušan sused koji je podneo prijavu, nakon čega će sudija odlučiti da li će biti preduzete još neke radnje ili će postupak biti završen.

Student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Konzervatorijuma u Gracu, Vladimir Aćimović već je saslušan pred Prekršajnim sudom, na ročištu koje je održano avgusta, kada je o tome obavestio medije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvete.

Naveo je da je osvajač nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, nagrade fondacije „Art Link“ za najperspektivnijeg umetnika u Srbiji 2019. godine i stipendista Fonda Ministarstva prosvete za mlade talente.

Aćimović je agenciji Beta rekao da zbog vežbanja klavira u svom stanu na Bulevaru Nemanjića u Nišu, ima još od svoje 14. godine problem s jednim komšijom, dok ostali stanari nemaju ništa protiv što vežba u svom stanu i ima njihovu pisanu saglasnost.

„Od tada do danas me je komšija više desetina puta prijavljivao policiji i komunalnoj policiji, iako sam se strogo pridržavao kućnog reda i nikada nisam svirao na klaviru u vreme koje je predviđeno za odmor stanara“, istakao je Aćimović.

„Meni to nije zabava, već posao. Ukoliko bi mi zabranili da vežbam, oduzeli bi mi pravo na rad, učenje i egzistenciju. Problem je što u školama i na fakultetima nemamo prostora za vežbanje. Jedina mogućnost za vežbanje je u okviru sopstvenog doma“, rekao je Aćimović.

Komšija Aćimovića je medijima kazao da je njegova porodica godinama tolerisala buku klavira, iako im je smetala jer se oni kao matematičari bave naučnim radom.

Komšija koji nije želeo da njegovo ime bude objavljavljeno, rekao je da je problem nastao kada je Aćimović počeo da vežba na novom, polukoncertnom klaviru koji je bučan i koji je za velike dvorane, a ne za stan.

„Neko će pomisliti da ne podržavamo umetnost, ali to nije tačno. Naše je pravo da živimo u miru. Nudili smo im finansijsku pomoć da izoluju prostoriju u kojoj svira. U zgradi postoje i prazne zajedničke prostorije, ali komšija je sve to odbio“, rekao je o pijanisti Nišlija koji je podneo prijavu.

Prema njegovim rečima, Aćimović nije od Fakulteta umetnosti i Muzičke škole ni zatražio prostor za vežbanje.

Posle saslušanja svedoka pred Prekršajnim sudom u Nišu i merenja buke koju proizvodi sviranjem klasične muzike u svom stanu, mladi pijanista može biti oslobođen, može mu se izreći opomena ili novčana kazna od 5.000 do 30.000 dinara.