Na gradilištu u Nišu pronađen deo zida iz ranohrišćanskog perioda

Vesti 19. okt. 202015:09 > 15:48
Podeli:
Izvor: N1

Ekipa arheologa iz Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu obišla je gradilište u naselju Pantelej, zajedno sa građevinskim inspektorima. Deo zida iz ranohrišćanskog perioda je sada obezbeđen, a kada budu obavili kompletan iskop i analizu, daće preciznije podatke.

Objekat koji su arheolozi pregledali je izvan zone samog objekta, pa sama izgradnja stambeno-poslovnog objekta neće biti zaustavljena.

Po aktuelnim zakonskim propisima, investitor je dužan da obezbedi iskop i pristup do arheološke vrednosti. Nezvanično, pronalazak nije prijavljen na vreme.

Kako prenose Južne vesti, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika, Ljiljana Berić, kaže da su, nakon prijave građana, da su na gradilištu otkriveni arheološki ostaci, izašli na teren i da je njihov arheolog video zidove nekog vizantijskog objekta. Međutim, građevinski radovi nisu obustavljeni, objašnjava Berić, jer arheologu nije bilo dozvoljeno da fotografiše, odnosno napravi dokaze.

„Šef gradilišta mu nije dozvolio da fotografiše. Na osnovu onoga što je video napisao mi je izveštaj i podneli smo prijavu Građevinskoj inspekciji. Pošto mi nemamo mogućnost da izdamo zabranu radova bez dokaza, a nismo mogli da fotografišemo, sada je na potezu Građevinska inspekcija“, kaže Berić.