Arena ponovo u kovid-sistemu, spremna za prijem pacijenata

Vesti 19. okt 202012:06 > 12:11
Tanjug / Nikola Anđić

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Uprave za vojno zdravstvo Uglješa Jovičić posetili su beogradsku Štark arenu koja je, zbog rasta broja obolelih od koronavirusa, ponovo aktivirana kao privremena kovid bolnica i spremna je za prijem pacijenata.

„Ovde su isti oni ljudi koji su izdržali i pobedili prva dva talasa. Oni su spremni, obučeni, potpuno snabdeveni svim potrepštinama, a sve što je neophodno, ovde je na raspolaganju lekarima i tehničarima“, poručio je Vulin.

Tanjug / Nikola Anđić

Vulin je zahvalio medicinskom osoblju na ogromnom radu i istakao da je ponosan jer tokom svih meseci rada privremene kovid bolnice u Štark areni nije bilo zaraženih lekara, tehničara, niti higijenskog osoblja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Arena je spremna. Uslovi su najbolji mogući, ali ako hoćete da izbegnete virus, nosite masku, vodite računa o tim malim stvarima koje mogu da pobede ovu veliku pošast“, rekao je Vulin.

Tanjug / Nikola Anđić

Tokom vikenda izvršeno je čišćenje i dezinfekcija privremene kovid bolnice u Štark areni, postavljeni su dodatni kreveti i sva neophodna dijagnostika.

Prema rečima glavnog medicinskog koordinatora te bolnice potpukovnika Predraga Bogdanovića, smeštajni kapacitet proširen je za 150 novih kreveta raspoređenih na trećoj etaži hale, te je sada za lečenje u Štark areni na raspolaganju ukupno 510 ležajeva.

N1

„Danas se okupila medicinska ekipa iz 15 zdravstvenih ustanova Beograda. To je sprega vojnog i civilnog zdravstva. Tu smo i mi, lekari iz sistema vojnog zdravstva, iz Vojnomedicinske akademije“, rekao je on.

U Štark areni, prema rečima Bogdanovića, trenutno je angažovano 10 lekara i 20 medicinskih tehničara, a broj medicinskih radnika će se povećavati u zavisnosti od broja pacijenata.

„Pacijenti će biti trijažirani kao i do sada, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, sa potvrđenom infekcijom, sa komplikacijom bolesti u smislu upale pluća. Nakon laboratorijske i rendgen dijagnostike biće upućeni kod nas“, rekao je Bogdanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.