Brnabić: Ekspoze je spreman, oko 50 odsto ministara će biti žene

Vesti 18. okt. 202021:30 > 21:41
Podeli:
N1

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da će među novim ministrima biti oko 50 odsto žena i da će sigurno biti formirana dva nova ministarstva, među kojima će biti i ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ona je navela da ministru koji bude vodio taj resor „neće biti lako“.

POVEZANE VESTI

Brnabić je za TV Pink izjavila da i dalje ne može da priča o imenima i potencijalnim koalicionim partenrima dok ih ne iznese na sednici predseništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i ne dobije podršku od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ostatka partije.

Dodaje da će vrlo brzo uputiti predlog Narodnoj skupštini i da će nova vlada Srbije biti formirana „u najskorije vreme“.

„Ekspoze je spreman, na tome sam naporno radila sa svojim timom proteklih desetak dana… Građani će znati šta želimo da uradimo do 2025. godine“, rekla je Brnabić i dodala da će izazovi pred novom vladom biti veći, kako bi se održale visoke stope ekonomskog rasta.

Kao jednu od glavnih stvari iz ekspozea, dosadašnja premijerka je rekla da će borba protiv organizovanog kriminala i korupcije imati jedno od najznačajnijih mesta, ali je odbila da komentariše da li to znači smenu na vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na pitanje da li je tačno da su pojedini ministri „odlazili u strane ambasade“ i tražili podršku drugih država da ostanu u sastavu vlade, Brnabić je rekla da je to tačno i da je to bila „najgora moguća stvar koju je neko mogao da uradi“.

„Ukoliko bilo koja strana ambasada lobira za nekog da bude u vladi, toliko mu se proporcionalno smanjuju šanse da uđe u vladu“, ocenila je Brnabić.

Na kritike da je formiranje izvršnih vlasti bilo sporo, ona je rekla da je to bilo zbog toga što „veće poverenje građana, znači veću odgovornost“.

„Kada imate ovoliko poverenje građana… Stvarno sednete i razmišljate kako da opravdate toliko poverenje građana. Vi možete za tri minuta da formirate vladu kada imate ovoliku većinu“, rekla je Brnabić.

Dodaje i da se, iako veliki broj odluka donosi sama, o mnogim pitanjima konsultuje sa Vučićem, a da bi bila „budala i pretenciozna da to ne čini“. 

„Mnogi političari iz mnogo naprednijih zemalja bi se konsultovali sa Vučićem da mogu, a ja imam mehanizam kojim to mogu da učinim“, rekla je Brnabić. 

Komentarišući izjave specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je kazao da dogovora Beograda i Prištine neće biti bez formiranja Zajednice srpskih opština, Brnabić navodi da je upravo krivica EU za višegodišnje neimplementiranja Briselskog sporazuma. 

„EU jeste najbliži partner Srbije, naredna vlada će raditi na tome da (Srbija) postane država članica… ali (ponašanje Brisela) otvara i vrata i prozore za ponašanje Prištine“, kaže mandatarka. 

Dodaje i da je za nju bilo „razočaravajuće“ što se u izveštajima Evropske komisije iz godine u godinu ponavljaju iste rečenice bez obzira da li je Priština nešto uradila ili ne, kao i to što je poglavlje o normalizaciji odnosa namenjeno Beogradu i Prištini bilo istovetno. 

„To je za nas nedopustivo. Rekla sam (Evropskom komesaru za proširenje i susedstvo Oliveru) Varheljiu da je to uvredljivo, da se od obe strane traži da se više trude. Zajednica srpskih opština mora da se formira, ne kao nevladina organizacija, već onako kao što je bila intencija i kako je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma“, kaže Brnabić. 

Ocenjuje i da je postizanje sporazuma sa Prištinom pitanje bezbednosti, da je cilj izbeći potencijalno izbijanje oružanog sukoba, kao i da Srbija ima mnogo više da izgubi od Kosova, s obzirom na napredak koji je postigla u ekonomskoj sferi. 

„Plašim se da političari u regionu, kada nemaju ideje koje treba da dovedu do većeg kvaliteta života (za svoje građane), prave tenzije kako bi skrenuli pažnju sa problema“, ocenila je Brnabić.