U Novom danu o godišnjici ubistva trinaestogodišnjeg Dušana Jovanovića

Vesti 17. okt 202016:13 > 16:18
Podeli:
Novi dan špica logo poster
Izvor: N1

U nedelju će biti tačno 23 godine, od kada su dva skinhedsa na smrt pretukla trinaestogodišnjeg Dušana Jovanovića, samo zato što je bio dečak romske nacionalne pripadnosti. Zašto dve decenije kasnije živimo u društvu u kom i dalje rastu netrpeljivost i mržnja prema drugom i drugačijem? Koliko smo slobodni i hrabri da javno iskažemo svoje stavove, pod potencijalnom pretnjom da se zbog toga nađemo na meti huligana i desničara? Da li su reakcije nadležnih institucija na nasilje i incidente primerene i kakve poruke šalju javnosti?

O tome u temi jutra sa Antonelom Rihom, novinarkom i Srđanom Miloševićem, istoričarem.

O aktuelnim temama kroz prelistavanje štampe, razgovaramo s Filipom Švarmom, glavnim urednikom nedeljnika Vreme.

4.0 FEST je festival posvećen tržištu rada budućnosti, odnosno promenama koje donosi četvrta industrijska revolucija. Ideja je da se u neposrednoj, festivalskoj atmosferi govori o stvarima od vitalnog značaja – privređivanju i načinu života ljudi različitih profesija, kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti. Nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja festivala na „Dorćol Platzu“ i više desetina hiljada posetilaca, ove godine program će se održati „online“. Tim povodom razgovaramo s Andriijanom Sajko, direktorkom 4.0 FEST-a.

Jedanaesti beogradski Internacionalni Filmski festival osoba sa invaliditetom „BOSIFEST 2020“, održaće se od 19. do 21. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci. Cilj organizovanja festivala je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo. O programu govori selektor festivala Igor Toholj.

Jubilarna nagrada „Momo Kapor“ za likovnu umetnost pripala je akademskom slikaru Petru Mošiću iz Beograda. Zadužbina „Momo Kapor“, na desetogodišnjicu smrti našeg slavnog pisca i slikara, dodelila je nagradu za ostvarenja u likovnoj umetnosti. Žiri je doneo jednoglasnu odluku da ovogodišnji dobitnik nagrade bude, kako su u obrazloženju naveli, mladi umetnik koji slika u duhu starih majstora. U Novom danu pogledajte intervju s Petrom Mosićem.