Linta: Krajnje vreme da Srbija traži stvarni dijalog sa Hrvatskom

Vesti 17. okt 202015:55 > 16:07
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je krajnje vreme da Srbija traži stvarni dijalog sa Hrvatskom o rešavanju imovinskih i brojnih drugih problema preostalih Srba u Hrvatskoj i onih koji su proterani.

Povodom posete ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Srbiji, Linta je istakao da Srbija treba da insistira da temelj stvarnog dijaloga sa Hrvatskom mora da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji „Privatna svojina i stečena prava“.

POVEZANE VESTI

U njemu, podsetio je, jasno stoji da svim građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i pretnjama moraju biti proglašeni ništavnim.

Među problemima proteranih Srba iz Hrvatske, Linta je naveo da su u pitanju imovinski problemi kao što su oteta stanarska prava, uništene kuće, poslovni prostori, pomoćni objekti, šume, voćnjaci i vinogradi, oteto poljoprivredno zemljište, prodaja i razmena kuća i druge imovine pod pritiscima i pretnjama za vreme i posle rata.

Tu su i zaostale, a neisplaćene penzije, nepriznat radni staž pre rata i za vreme Republike Srpske Krajine, neisplaćena devizna i dinarska štednja, hartije od vrednosti i deonice.

Pored imovinskih problema, smatra Linta, potrebno je da Srbija traži stvarni dijalog u vezi sa pitanjem 1.700 nestalih Srba i pripadnika JNA, brojnih ratnih zločina nad Srbima.

Takođe, potrebno je da Srbija traži dijalog sa Hrvatskom u vezi sa pitanjem sramnih hapšenja Srba na osnovu hrvatskih poternica, a naveo je i pitanja osuđenih Srba za ratne zločine koji služe kaznu u hrvatskim zatvorima, uvođenja struje u 80-tak srpskih sela, obnove druge komunalne infrastrukture i javnih objekata, opstrukcije da srpski kapital uđe u Hrvatsku i druga.

Linta je napomenuo da Hrvatska od stupanja na snagu Bečkog sporazuma o sukcesiji juna 2004. godine planski opstruiše sprovođenje Aneksa G, što je jedan od brojnih dokaza da je na delu politika cementiranja etničkog čišćenja Srba i otimanja srpske imovine.