VSS o postupku agencije UN, ministarstvo odgovara – "bliži im sud stranaca"

Vesti 17. okt 202014:51 > 15:13
N1

Međunarodna organizacija rada (MOR), jedna od agencija UN, pokrenula je postupak u vezi sa mobingom i pritiscima na Vojni sindikat Srbije (VSS) i tražila od Vlade Srbije da se o tome izjasni, saopštio je VSS. Ministarstvo odbrane je u reakciji na saopštenje VSS navelo da će odgovoriti na zvanične upite MOR-a čim ih dobije, istovremeno optužujući VSS da mu je "sud stranaca bliži od suda svoje zemlje".

VSS je u saopštenju naveo da su tu informaciju dobili od načelnice odseka za slobodu udruživanja i međunarodne standarde rada u MOR, Karen Kurtis.

POVEZANE VESTI

„Ovu agenciju UN zanima progon koji poslednjih godina VSS doživljava od strane ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih saradnika iz Ministarstva odbrane“, navode u sindikatu.

VSS dodaje da se resorni ministar nikad nije odazvao pozivu za sastanak sa VSS, da je odbio da pregovara o kolektivnom ugovoru za zaposlene u vojsci „iako mu je to zakonska obaveza“, a da je njegova administracija otpustila predsednika VSS jer je govorio na javnim okupljanjima sindikata i u medijima i kritikovao poslodavca, iako je to zabranjeno konvencijama MOR i zakonom.

Dodaju i da je otpuštanjima i drugim vrstama pritisaka Ministarstvo odbrane pokušavalo da utiče na to kakve će stavove zastupati i u javnost iznositi sindikati kao nezavisna pravna lica.

Taj sindikat, kako je navedeno u saopštenju, traži od institucija nadležnih za sprovodjenje Ustava, medjunarodnih konvencija i zakona da se predsednik i generalni sekretar VSS-a odmah vrate na posao. Traži takodje da se vrati reprezentativnost Vojnom sindikatu Srbije i da se odmah po formiranju Vlade otpočnu pregovori za zaključenje kolektivnog ugovora za zaposlene u Vojsci Srbije i delatnosti odbrane.

Ministarstvo odbrane: Zovite koga hoćete, ali to neće promeniti odluke vojnih organa

Reagujući na saopštenje VSS, u kom se navodi da je ta agencija Ujedinjenih nacija pokrenula postupak u vezi sa mobingom i pritiscima na VSS, Ministarstvo odbrane navodi da sindikalci „slobodno (mogu da) zovu koga hoće, ali (da) to ne može da promeni pravosnažne odluke nadležnih vojnih organa“.

„U Vojsci Srbije pravila su ista za sve i važe za sve. Važe za oficire, podoficire, vojnike, pa i članove sindikata. Istine radi VSS nije reprezentativan sindikat, a posebno nije jedini sindikat u Vojsci Srbije… Nije neobično da političari u Srbiji nezadovoljni položajem napadaju svoju zemlju, ali jeste iznenađenje da su pripadnici Vojske Srbije, pa čak i bivši, pokrenuli strance, od gospođe (predsedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanje) Fajon do MOR da naškode Srbiji i njenoj vojsci“, ocenjuje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je takođe optužilo „predstavnike pokreta ‘Metla’ i VSS“ da vrše mobing i pritisak na vojno pravosuđe i da svoje političke sukobe ne treba da prenose na Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije.

„Političari mogu i treba da se sukobljavaju i zato Ministarstvo odbrane neće odgovarati u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, o njemu sud donose birači, kao i o onima koji ga napadaju… Sve što su gospoda iz ‘Metle’ i VSS propustili da kažu ne dolazeći na devet od deset ročišta, molimo ih da iznesu na Upravnom sudu koji radi u pravnom sistemu Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.