Skupština slobodne Srbije: Akademska javnost da osudi progon profesora Kubata

Vesti 17. okt 202012:20 > 12:28
N1/arhiva

Skupština slobodne Srbije apelovala je na "odbranu slobode savesti, mišljenja i govora", kao i autonomije naučnog rada i istraživanja, povodom slučaja profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) Rodoljoba Kubata kojem je uručen otkaz. U saopštenju Skupšine apelovano je na Univerzitet u Beogradu, SANU, akademsku i širu javnost, kao i na sve na odgovornim pozicijama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da osude "progon" kojem je više meseci izložen član te organizacije Rodoljub Kubat.

Navodi se da su uručenjem otkaza Kubatu, grubo prekršeni Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o radu, kao i Statut i Kodeks Univerziteta u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Skupština piše da je na „najgrublji način“ dovedena u pitanje autonomija Univerziteta i naučnog istraživanja, kao i Ustavom Srbije proklamovano načelo sekularnosti time što je uprava PBF uručenjem otkaza „bespogovorno izvršila“ odluku Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

„Pozivanje na autonomiju PBF u okviru Univerziteta, kao i na posebne veze ovog fakulteta sa SPC, o čemu je više puta u javnosti govorio aktuelni dekan Zoran Ranković, apsurdno je ne samo zbog toga što načelo autonomije pojedinih članova Univerziteta ne podrazumeva ‘pravo’ na to da se postupa protivzakonito, već i zato što su postupci Sinoda i uprave PBF u gruboj suprotnosti i sa važećim crkveno-pravnim propisima same SPC“, dodaje se u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, slučaj Kubata nije usamljen, i ukazuje da je još nekoliko nastavnika te visokoškolske ustanove izloženo „zabranama, pretnjama, ucenama i različitim vidovima onemogućavanja da deluju u skladu sa zvanjima u koja su izabrani, naglašavamo, zakonitim odlukama odgovarajućih univerzitetskih tela“.

„Jedini razlog za to su, kao i slučaju Kubata, njihovi javni istupi u kojima su kritikovali skandalozne nastupe i ponašanje moćnih pojedinaca iz redova crkvene hijerarhije, kao i protivustavne, protivzakonite i u potpunosti koruptivne veze između aktuelne vlasti i tih istih velikodostojnika“, naglašeno je u saopštenju.