Kafe bar 16 koji zapošljava decu iz Svratišta poziva na pomoć u korona-krizi

Vesti 17. okt 202012:01 > 12:03
Podeli:
Izvor: N1

Nakon što je pandemija korone zatvorila ugostiteljske objekte i dovela u pitanje opstanak mnogih poslova, u krizu je dospeo i kafe bar 16, koji zapošljava decu iz Svratišta, a okupljeni koji stoje iza njega pozivaju građane da im pomognu donacijama.

„Odlučni smo u tome da se ovo ne desi nama jer smo odgovorni i za živote i budućnost dece kojima je naš kafić jedina šansa da se ne vrate na ulicu“, naveli su oni.

Kafe bar 16 osnovao je Centar za integraciju mladih, kako deca, koja izađu iz Svratišta kada napune 16 godina, ne bi ponovo bila prepuštena sama sebi. Svratište već 16 godina radi sa decom uzrasta od 5 do 15 godina koja žive i rade na ulici. Ova deca mahom stanuju u neformalnim naseljima u Beogradu, u ekstremnom siromaštvu – bez struje, vode, u kućama od kartona, navode ogranizatori ovog projekta.

„Kafe bar 16 je socijalno preduzeće u kom mladi iz Svratišta stiču veštine, radnu praksu, zarađuju i na taj način se osamostaljuju. Ovo mesto im pomaže da steknu samopouzdanje i nauče druge životne veštine. U Kafe baru 16 rušimo predrasude i stereotipe, omogućavamo mladima iz Svratišta da postanu ravnopravni članovi društva, i pokazujemo da su oni voljni da uče, naporno rade i da je potrebno dati im šansu“, dodaje se.

Kako se navodi, pandemija koronavirusa je zaustavila svet, posledice smo svi osetili, a kafe bar 16 je kao ugostiteljski objekat među prvima osetio ekonomske posledice uvođenja mera kojima se čuva zdravlje stanovništva.

„Postalo je gotovo neodrživo da se rad finansira iz prihoda kako je to bilo do izbijanja pandemije. Pomoć koja je stigla od države za isplatu minimalnih zarada je dobro došla kako bi se obezbedili prihodi za zaposlene, ali drugi troškovi su ostali“, dodaju.

Zbog toga su okupljeni oko ovog kafića pozvali na podršku građana.

„U mesecima bez i sa značajno smanjenim prihodima, sami smo pokrivali troškove zakupa prostora, komunalija i dobavljača. Bližimo se trenutku kada to više nećemo moći, ali zajedno možemo da održimo Kafe bar 16 u životu i pružimo priliku mladima iz Svratišta da imaju posao i podršku“, objašnjavaju.

„Sada smo odlučili da zatražimo pomoć zajendice koja je okupljena oko Svratišta i kafe bara 16 i pružimo ljudima prilku da nam pomognu da period koji nas čeka prebrodimo“, rekao je za N1 Dušan Jordović iz kafe bara 16.

Kako možete pomoći opstanak Kafe bara 16, možete saznati na sajtu Donacije.rs.