Dve osobe osumnjičene za napad na izložbu crteža nagodile se za uslovne kazne

Vesti 16. okt 202021:33 > 21:42
Printscreen

Dvojica osumnjičenih za nasilničko ponašanje na izložbi stripova u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu zaključila su sporazume o priznanju krivičnog dela sa Trećim osnovnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega su osuđeni na uslovne kazne zatvora.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je, nakon saslušanja M. Ž. (35) i D. A. (19), zbog upada i demoliranja izložbe strip crteža u Staroj Kapetaniji u Zemunu, zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela nasilničko ponašanje, te im je sud izrekao uslovne osude kojom su utvrđene kazne zatvora od tri meseca i rokom proveravanja od godinu dana, piše portal Nova.rs.

Pored njih dvojice, policija je u četvrtak uhapsila i dvojicu petnaestogodišnjaka i jednog sedamnaestogodišnjaka zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje.

POVEZANE VESTI

Po nalogu nadležnog tužioca za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kako je saopštio MUP u četvrtak, protiv trojice maloletnika biće podnete krivične prijave.

Takođe, policija nastavlja intezivno da radi na identifikaciji ostalih učesnika ovog događaja.

Grupa od 15 mladića, sa maskama i kapuljačama upala je 13. oktobra uveče na izložbu u okviru festivala “Novo doba”, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Kako je naveo Marko Somborac, jedan od učesnika izložbe, strip grupa koja je autor ovog događaja, dan ranije je prijavila policiji pretnje smrću, ali je uprkos tome došlo do napada.

Izložba se održava u Staroj kapetaniji, a nakon šerovanja pojedinih “crnohumornih” stripova krenula je lavina negativnih reakcija na društvenim mrežama, nazivajući ih satanistima, nakon čega je prvo došlo do pretnji smrću autorima izložbe, da bi 13. oktobra došlo do upada.