Studenti ne odustaju od umanjenja školarina, ministar smatra – zahtev neprimeren

Vesti 16. okt 202018:10 > 19:47
N1

Koronavirus uneo je promene u srpsko obrazovanje, ali je u velikoj meri uticao i na budžet studenata. Zbog toga, studenti Beogradskog Univerziteta kažu da ne odustaju od zahteva da im se školarine smanje za 30 odsto. Tim povodom, ministru prosvete Mladenu Šarčeviću predali su peticiju sa 18.000 potpisa i ponovo zatražili da ih primi na sastanak. Ministar poručuje da je zahtev studenata neprimeren.

Zbog koronavirusa studenti su mesecima, umesto iz amfiteatara nastavu pratili onlajn. Ipak, početkom nove školske godine, vratili su se u redovan sistem. Međutim, pandemija nije uticala na to, da školarina pojeftini, već je kako tvrde pojedini studenti, na nekim fakultetima poskupela. Zbog toga su ministru prosvete Mladenu Šarčeviću poslali 3.000 mejlova u kojima traže razgovor sa njim kako bi mu ukazali na problem.

„Imamo recimo studentkinju sa Matematičkog fakulteta, koja napominje da je školarina na tom fakultetu jedna od najvećih i da se u prethodnim godinama samo povećavala i da će se taj trend možda nastaviti. Takođe, jedan student poručuje da mnoge porodice i studenti nemaju novca za dosadašnje školarine, naročito sada zbog koronavirusa“, kazala je Kristina Urošević, studentkinja Pravnog fakulteta.

POVEZANE VESTI

Na apel studenata, resorni ministar odgovara da nije nadležan za njihov zahtev i da bi time trebalo da se bave visokoškolske ustanove. Ministar tvrdi i da je uprkos tome, njegovo ministarstvo u aprilu preporučilo fakultetima da razmotre mogućnost smanjenja školarina u skladu sa svojim mogućnostima.

„Ja nisam dobio 3.000 mejlova, to je prvo, a drugo – 250.000 studenata ima, znači ako ja komuniciram sa 95 posto, to je jako dobro, nemam ništa protiv da primim bilo koga, ali mislim da je sama ta situacija, da se traži 30 odsto smanjenja školarine odoka svima, neprimerena“, mišljenja je ministar Šarčević.

Pojedini studenti, ipak, tvrde drugačije. Kažu da je njihov zahtev pravedan i da je „prilično blag.“ Jer, kako objašnjavaju, ugovor o studiranju je na državnim fakultetima prekršen, jer je jedan deo studenata plaćao školarinu za vreme vanrednog stanja usled koronavirusa, iako nije dobio ono što je ugovorom obećano. Kažu i da mnogi fakulteti mogu da omoguće niže školarine za 30 odsto.

„Imamo tu situaciju na Fakultetu političkih nauka, imate finansijski izveštaj koji je javno dostupan na sajtu da imaju suficit od 28 miliona dinara, imate suficit i na Ekonomskom fakultetu od preko dvadeset miliona dinara, znači imamo fakultete koji posluju bolje od mnogih preduzeća u Srbiji u ovoj situaciji, je l’ to znači da poput države koja je predstavljena kao privatno preduzeće, treba i fakulteti i Univerzitet da bude neko privatno preduzeće? Univerzitet je nešto što je dostupno, svaki student ima pravo da studira, ova situacija je takva sada i nije do studenata“, kaže Nikola Arsenić, student Pravnog fakulteta.

Zbog toga što nadležni na njihov zahtev ćute, studenti su pre više od 10 dana protestovali ispred Ministarstva prosvete i šatorima blokirali saobraćaj. Ni tada im nije bio omogućen razgovor s resonim ministrom.

Ukoliko ih nadležni u narednim danima ne pozovu na sastanak, najavljuju radikalizaciju protesta.