Isa Mustafa objavio pismo Federike Mogerini od pre pet godina u vezi sa ZSO

Vesti 15. okt 202020:52 > 20:53
N1

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa objavio je na svom Fejsbuk profilu pismo bivše visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini iz 2015. godine, koje mu je navodno stiglo dan pre potpisivanja drugog sporazuma o ZSO – Sporazuma o opštim principima/ključnim elementima Zajednice srpskih opština, a u kome mu potvrđuje da ona neće imati izvršna ovlašćenja.

Stavove iznesene u pismu vidi kao „obavezu EU“, piše portal KoSSev.

„U kontekstu naše diskusije o uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, želim da potvrdim da je shvatanje EU da Asocijacija/Zajednica, u skladu sa Prvim sporazumom i zakonima Kosova, neće biti konstituisana kao treći nivo vlasti i neće imati izvršna ovlašćenja. EU će, vršeći svoju ulogu fascilitatora u dijalogu Prištine i Beograda, nastaviti da nadgleda obe strane u poštovanju i sprovođenju Prvog sporazuma i svih drugih sporazuma postignutih u dijalogu“, navodi se u pismu Federike Mogerini upućenog Mustafi.

Ovo pismo Mustafa je objavio dan nakon jučerašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je od 13. oktobra boravio u Prištini.

Mustafa je naveo da je ovo pismo predočio upravo Lajčaku pri čemu mu je rekao da on to pismo razume kao „obavezu EU“.

Pismo, kako dalje navodi, nije objavio kada ga je i dobio zbog toga što je tadašnje napade, prvenstveno Samoopredeljenja, smatrao neosnovanim.

Tokom dvodnevne posete Prištini Lajčak se sastao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i predsednicom kosovske skupštine Vjosom Osmani, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, ali i sa liderima političkih partija.

Prema pisanju medija, cilj Lajčakove posete bio je da sa prištinskim zvaničnicima razgovara o formiranju ZSO.

Da je ZSO zaista i bila jedna od tema, potvrdio je i sam Lajčak koji je na konferenciji za štampu u Prištini pozvao Kosovo da ispoštuje obaveze preuzete u Briselu 2013. i 2015. godine, piše KoSSev.

On je naveo da je dobio uverenja svih kosovskih političkih predstavnika da će ZSO i biti formirana, ali i podvukao da implementacija ZSO dolazi tek nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

Međutim, Lajčak je upotrebio i reč koju često koristi srpska strana, a skoro nikada EU – „svaki dogovor mora biti rezultat kompromisa“ poručio je na kraju posete Prištini, a pre nego će poći u Beograd.

Iz Beograda, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Vučićem, na pitanje šta znači to da će ZSO biti u skladu sa kosovskim Ustavom, večeras dodaje – „Ustav nije Biblija“ i zakoni mogu da se menjaju.

Njegova poseta organizovana je upravo u trenutku kada je dijalog u zastoju, zbog odbijanja prištinske strane da se u Briselu razgovara o ZSO, zbog čega se, uprkos najavama o nedeljnim sastancima na ekspertskom i tronedeljnim sastancima na visokom političkom nivou, srpska i kosovska delegacija nisu susrele od 7. septembra.