Akademik Stojadinović: U Srbiji se povampiruju neki vidovi fašizma

Vesti 15. okt 202019:14 > 19:14
N1

Predsednik ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Ninoslav Stojadinović ocenio je danas da se često revizija Drugog svetskog rata u Srbiji ne zasniva na naučnim dokazima, i da se u poslednje vreme "povampiruje fašizam".

Bez obzira kojoj političkoj opciji pripadamo, da li smo monarhisti ili republikanci, prekrajanje istorije i revizija istorijskih događaja bez nauke, i bez naučne podloge je nedopustivo, rekao je Stojadinović u Leskovcu, na naučnom skupu o istorijskoj baštini juga Srbije.

On je ukazao na nedavne incidente na izložbama u Beogradu i dodao da je bilo više takvih desničarskih ispada uglavnom u glavnom gradu, dok je u vezi sa nekim vidovima fašizma apostrofirao male stranke.

POVEZANE VESTI

„Još jednom bih potencirao da je nedopustivo povampirenje vidova fašizma. I poslednji izbori su pokazali koliko je Srbija u desno otišla, mislim na ove male partije, koje su povampirenje nekih vidova fašizma“, naglasio je Stojadinović.

On je rekao da je revizija istorije s jedne strane zasnovana na naučno motivisanim i činjenično utemeljenim stvarima, ali da ima i puno ideološki motivisanih i naučno neutemeljenih – pseudoistoriografija, kao i „povampirenja“ nekih vidova fašizma.

Dvodnevni naučni skup „Kulturno istorijska baština juga Srbije“ održan je u Narodnom muzeju u Leskovcu, a od ove godine u njegovoj organizaciji je učestvovao i Ogranak SANU iz Niša.