"Priča se, priča" – Putin ne dolazi, nejasno da li je poseta bila u planu Moskve

Vesti 15. okt 202018:54 > 19:16
N1

Ruski predsednik Vladimir Putin neće doći u Beograd 20. oktobra, na proslavu Dana Oslobođenja, niti će prisustvovati ceremoniji osvećenja Hrama Svetog Save, kako su to u nekoliko navrata srpski predsednik Aleksandar Vučić i drugi ovdašnji zvaničnici najavljivali. Pojedini mediji tvrde da je Putin posetu otkazao jer toj zemlji ne odgovara srpsko približavanje američkim pozicijama, iako Kremlj nikada zvanično nije potvrdio da će ruski predsednik uopšte i doći u Srbiju.

Ambasador Bocan-Harčenko tvrdi da su oba predsednika u stalnom kontaktu i da će, čim dođe vreme, sve biti zvanično obelodanjeno.

„Hvala, hvala na prijateljstvu, spasiba za družbu“, kazao je Putin prilikom poslednje posete Beogradu.

Slušali smo: Vidimo se dogodine na jesen na istom mestu, a kad je jesen stigla, čuli smo: Dasvidanja, umesto Zdravstvujte. Činjenica: Putin će 20. oktobra ostati u Moskvi, dilema: jeste ili nije odustao od puta za Beograd?

„Neverovatna pisanija u listu ‘Danas’ da je ruski predsednik Vladimir Putin ‘otkazao’ srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. To nema nikakve veze sa stvarnošću i jeste potpuna i neodgovorna izmišljotina, predsednici Rusije i Srbije su u stalnom i sadržajnom kontaktu i uvek međusobno koordinišu svoje poteze. Čim dodje vreme, sve će biti zvanično obelodanjeno“, napisao je ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.

POVEZANE VESTI

Dok čekamo da dođe to pravo vreme, prisećamo se bliske prošlosti. U junu srpski predsednik bio je u Moskvi, pa napisao:

„Predsednik Putin potvrdio je svoj dolazak u oktobru u Srbiju, to će biti veličanstveno i to govori o našim dobrim odnosima“.

U avgustu Vučić je bio u Hramu Svetog Save, pa rekao:

„Ukoliko sve bude u redu sa borbom protiv korone, a na dobrom smo putu, očekujem i da ruski predsednik Vladimir Vladimirovič bude sa nama ovde prilikom otvaranja Hrama“.

U septembru vašingtonski sporazum obeležila je i Fejsbuk objava Marije Zaharove, portparolke ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Posle koje je Vučić rekao: „Predsednik Putin mi se izvinio“…

A u oktobru pitanje: da li je, možda, Moskva pomalo nervozna, jer nije više sigurna šta Srbija ustvari želi?

„Ako je zaista bilo dogovora o poseti pa je ona otkazana onda je to opomena pred žuti karton, drugim rečima, jasan signal da nisu zadovoljni nekim stvarima, no meni se čini da je tu bilo više onog razmišljanja šta je babi milo, to joj se i snilo, i da mi nismo bili u poziciji da kažemo da je putinova poseta zakazana, da je neko malo ishitreno najavio ono što se nije dogovorilo“, izjavio je Ivo Visković sa FPN-a.

Uprkos najavama iz Beograda, Kremlj posetu Putina nikada nije zvanično potvrdio. Samo je pre nekoliko meseci jedan diplomata iz ruskog MSP objasnio da postoji takva opcija.

„Poseta je samo najavljena kao mogućnost, nije zvanično zakazana, pa ne može biti ni otkazana a što se tiče ruskog stava prema nama povodom vašingtonskog sporazuma on nije bio buran, osim ličnog stava Zaharove tu nije bilo velikog problema“, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

„Ne može se na osnovu navoda o otkazivanju jedne predsedničke posete donositi zaključak o promeni spoljne politike jedne svetske sile, naročito što sada ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi predsednik Rusije Vladimir Putin posetio Srbiju. Mi nemamo jasno definisan razvoj zemlje, šta hoćemo, kako, za koga se vezujemo, već se družimo sa svima, a od politike nesvrstanih koju je vodila SFRJ vremena su se mnogo promenila“, mišljenja je bivša ambasadorka Srbije u Moskvi Jelica Kurjak.

I dok se Putin ne sprema na put, ispod radara prolazi pakovanje kofera šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. On će krajem meseca obići Zagreb, Sarajevo i Atinu – i dok se jedni pitaju: a Beograd, drugi kažu – bio je u junu.

Čuli smo od novog ambasadora u Vašingtonu Marka Đurića da Vučić u Moskvi na stolicu u Putinovom kabinetu strpljivo čeka i sat i po vremena – dakle, dogodine…neko, negde.