"Jura" narušila stabilnu epidemiološku situaciju u Nišu, raste broj pozitivnih

Vesti 15. okt 202017:49 > 17:50
N1/arhiva

U Nišu broj pacijenata koji se prvi put pregledaju u kovid-ambulanti Kliničkog centra porastao je za 50 procenata u odnosu na septembar, potvrđeno je u ovoj ustanovi, uz napomenu da podaci jesu upozorenje čitavoj javnosti, iako se i dalje radi o malom broju pacijenata, čak ispod 10. U Domu zdravlja, gde takođe pregledaju one sa simptomima, raste broj pozitivnih: samo u jednom danu, kod polovine testiranih potvrđeno je prisustvo koronavirusa.

Stabilniju epidemiološku sliku Niša narušila je fabrika Jura. Utvrđeno je da se protivepidemijska pravila ponovo nisu poštovala, pa se iz njihovih proizvodnih pogona, tokom septembra i u prvoj polovini oktobra, lekarima javilo 68 radnika kod kojih je virus zvanično i potvrđen.

To je više od polovine ukupno obolelih u Nišu u tom periodu, zbog čega je fabrika dobila (za sada) samo kritike.

„Uvid naših inspekcija i Instituta za javno zdravlje Niš je pokazao da u ‘Juri’ nema sprovođenja svih mera. Zato ćemo tražiti pomoć Republike. O situaciji tamo mora da se izjasne određeni državni organi. Tamo radi 2.500 ljudi (…). O zatvaranju fabrika mi ne odlučujemo, moraju da se uključe određena ministarstva, pre svega Ministarstvo za rad, i inspekcije, na prvom mestu Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija“, kazao je  Branislav Tiodorović, član republičkog i niškog „kriznog“ štaba.

POVEZANE VESTI

Nezvanično saznajemo da već dva dana hale Jure u Nišu obilaze inspektori, a od nekoliko zaposlenih i to da je, koliko do juče, masku na poslu nosio – samo ko je hteo.

A u međuvremenu:

„Već se može videti da ‘kriva’ počinje da raste po pitanju prvih pregleda“, navodi Nikola Milenković, epidemiolog i šef trijažnog tima pri Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu.

Nije u pitanju drastična promena, ali jeste nešto što nagoveštava pogoršanje epidemiološke situacije, iako su, kaže ovaj lekar, cifre i dalje male, naročito u poređenju sa prethodnim „naletima“ virusa. Broj hospitalizovanih, takođe, raste.

„Tri do sedam prijema na dnevnom nivou, uz isto toliko otpusta, tako da to varira na dnevnom nivou za jedan-dva“, dodaje Milenković.

N1: Da li je i ranije bilo tri do sedam prijema dnevno ili je bilo manje?

„Bilo je manje, bilo je manje prijema. Recimo, do pet prijema dnevno“, kaže.

Takođe na dnevnom nivou, u kovid ambulanti Doma zdravlja u Nišu zabeležili su tendenciju koja im se ne dopada. Ova ambulanta, na ovom mestu, radiće još sutra, potom se „seli“ u zdravstvenu stanicu u naselju Duvanište, potpuno posvećenu obolelima i onima sa simptomima.

„Ono što smo uočili je da raste broj pozitivnih na prisustvo koronavirusa. Naime, u toku proteklog dana, od testiranih 16 pacijenata, osam je imalo pozitivan rezultat PCR metodom“, rekla je Nevena Simović, portparolka Doma zdravlja Niš.

Epidemiolog Nikola Milenković kaže da su preostali članovi porodice iz Vranja, zbrinuti zbog zaraze u niškom Kliničkom centru, stabilnog zdravstvenog stanja, posle smrti najstarijeg člana domaćinstva, dok je žena u drugom stanju kod kuće na lečenju i njeno zdravlje prate lekari u Vranju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.