Vlada Srbije dala saglasnost za lek remdesivir

Vesti 15. okt. 202016:54 > 17:00
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je zaključak o saglasnosti za pribavljanje leka "remdesivir", koji se koristi u lečenju obolelih od zarazne bolesti kovid–19 u okviru Mehanizma sporazuma o zajedničkoj nabavci medicinskih sredstava.

Kako je saopšteno, Vlada je na sednici usvojila i Uredbu o utvrđivanju elemenata godišnjeg Programa poslovanja za 2021. godinu, odnosno trogodišnjeg Programa poslovanja za period 2021-2023. godine javnih preduzeća i drugih oblika organizovanja koji obavljaju delatnost od opšteg interesa.

U pripremi godišnjih, odnosno trogodišnjih programa javna preduzeća su u obavezi da polaze od ciljeva i smernica ekonomske i fiskalne politike vlade, kao i da izvrše sveobuhvatnu analizu poslovanja za 2020. godinu, kako bi naredni godišnji i trogodišnji programi bili planirani na realnim osnovama.

Članovi Vlade doneli su odluku kojom se zadužuje Nacionalna akademija za javnu upravu da programira i sprovede obuke za pripadnike romske populacije sa stečenim visokim obrazovanjem, koji nisu zaposleni u državnoj upravi.

U okviru predstojećih aktivnosti za unapređenje položaja Roma, Nacionalna akademija za javnu upravu sprovešće tokom ove i naredne godine paket multidisciplinarnih obuka za pripadnike romske populacije sa stečenim visokim obrazovanjem, čime će biti stvoreni uslovi da dobiju zaposlenje u organima javne uprave, navodi se u saopštenju.