Gajić: Zašto Srbija od SAD ne traži izručenje oficira VOA zbog "Jovanjice"

Vesti 15. okt 202015:54 > 15:58
N1

Advokat i potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je da se oficir Vojnoobaveštajne agencije Saša Vujisić, koji je osumnjičen da je deo grupe koja je uzgajala marihuanu na "Jovanjici", nalazi u Americi i da je "u postupku dobijanja političkog azila". U izjavi za portal Nova.rs, Gajić kaže da Srbija treba da se pozove na bilateralni sporazum sa SAD i traži njegovo izručenje.

Gajić je u televizijskoj emisiji rekao i da je “Jovanjica”, kao i mnogobrojni predmeti koji se vode pred Specijalnim sudom, slučaj u kojem tužilac nije samostalan i gde je mogao da optuži samo one za koje mu je “dopušteno da budu optuženi”. Tada je napomenuo i da sadašnji prvooptuženi, vlasnik “Jovanjice” Predrag Koluvija, ne bi bio ni među prvih sedam optuženih, da su oni koji stvarno stoje iza uzgajanja marihuane optuženi.

U izjavi za portal Nova.rs, advokat Vladimir Gajić kaže da oficir ili podoficir VOA nije pobegao jer u vreme kada je napustio Srbiju, Vujisić zvanično nije bio pod istragom, i postavlja pitanje zbog čega?

“To je ta zaštita koja se preko kontrole nad tužilaštvom obezbeđuje onim licima koje režim štiti od postupka. Ako je tačna informacija koju imam da je ovaj oficir obaveštajne službe u Americi, a mislim da je to od ranije poznato i javnosti i da je sad pod istragom, onda Srbija može da se pozove na bilateralni sporazum sa SAD i traži njegovo izručenje”, kaže Gajić.

Advokat podseća da je to isti sporazum na osnovu kojeg se sprema ekstradicija srpskih državljana iz Niša koji su sada u ekstradicionom pritvoru u Beogradu.

Na pitanje koja je uloga Vujisića u vezi sa “Jovanjicom”, Gajić kaže da ne može da odgovori na to pitanje jer ne poznaje toliko detalje predmeta.

“Znam da je pri kraju još jedna istraga u vezi sa Jovanjicom i da će verovatno biti još neko hapšenje”, otkriva Gajić.

Kaže i da je ključna radnja na presecanju istrage u glavnom pravcu koji vodi veoma visoko, već odigrana, u prvim danima kada je uhapšen Koluvija.

“Koluvija je običan podizvođač, sa kriminalnim dosijeom iz Nemačke, a to je ‘promaklo’ čak i službi koja vodi računa ko se vrzma oko predsednika Republike, pa je Koluvija stigao da bude i deo državnih delegacija”, zaključuje advokat Gajić,

Gajić je ranije naveo da su informacije o “Jovanjici” došle do javnosti jer je izbio “sukob klanova unutar vladajuće stranke”.