Romi iz nekoliko gradova na obuci za sticanje stručnih znanja i veština

Vesti 15. okt. 202015:43 > 15:48
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U okviru projekta "Ekonomsko osnaživanje Romkinja - unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje" 50 Romkinja i Roma iz Beograda, Valjeva i Leskovca pohađaće obuku za sticanje stručnih znanja i veština i na taj način postati konkurentniji na tržištu rada, rečeno je na konferenciji za novinare.

Projekat će realizovati „Bibija“ – Romski ženski centar iz Beograda u saradnji sa organizacijama civilnog društva „Rosa“ iz Leskovca i „Most 014“ iz Valjeva, uz savetodavnu i finansijsku podršku projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa kabinetom potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović.

Direktorka „Bibija“ Slavica Vasić rekla je da će tokom realizacije ovog projekta, od 18.septembra ove godine do 31.marta 2021. godine, 400 Romkinja i 100 Roma učestvovati na radionicama za razmenu informacija u romskim naseljima, 40 Romkinja i 10 Roma pohađaće obuku za sticanje stručnih znanja i veština i iskoristiti profesionalno savetovanje lokalnog savetnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Ona je rekla da će od 50 Roma i Romkinja njih deset dobiti podršku da se prijave za zaposlenje kod poznatog poslodavca u saradnji sa projektom GIZ. Cilj rojekta je poboljšanje socio-ekonomskog položaja romske zajednice, posebno Romkinja, a naročito povećanje zapošljivosti u sektoru proizvodnje i poslovnih usluga, kroz povećanje motivisane radne snage sa potrebnim kvalifikacijama, navela je Vasić.

„Bibija“ i njeni partneri iz Leskovca i Valjeva informisanjem romske zajednice u romskim naseljima podstaći će veliki broj njih da poboljšaju svoj položaj na tržištu rada. Vasić je navela da su „Romkinje jedna od najranjivijih grupa i često su okarakterisane kao žrtve dvostruke ili višestruke diskriminicaije“.