Novi dan: Pandemija kroz prizmu bezbednosnih izazova

Vesti 15. okt. 202013:30 > 13:37
Podeli:
Izvor: N1

O izazovima pandemije iz bezbednosne perspektive, o tome kako Srbija i države regiona upravljaju krizom, šta smo kao društva iz dosadašnjeg iskustva borbe sa pandemijom naučili kao lekcije za naredne izazove, kako se celokupna situacija održava na globalna geopolitička pitanja - za Novi dan govore profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Keković i Vlatko Cvrtila, redovni profesor na Univerzitetu Vern u Zagrebu.

Štampu listamo sa novinarom agencije Beta Ivanom Protićem.

Kakvu hranu jedemo? Da li i koliko hrane bacamo? Da li čitamo šta piše na deklaracijama i kako da se kao potrošači što bolje zaštitimo? O tome, na Svetski dan zdrave hrane, razgovaramo sa Tisom Čaušević iz NALED-a.

Razgovaramo i o pozivu Poreske uprave Srbije koji je upućen jutjuberima, influenserima i onima koji u određenim oblastima ostvaruju prihode u inostranstvu da sami uplate porez, pre nego što otpočne kontrola.

Američki predsednik Donald Tramp vratio se u predizbornu kampanju manje od dve nedelje pošto je bio pozitivan na testu za koronavirus. Da li mu je smanjena mogućnost za pobedu, na šta ukazuju rezultati glasanja Amerikanaca koji gasaju ranije u rekordnom obimu uoči izbora 3. novembra, razgovaramo sa Milanom Krstićem iz Centra za američke studije Fakulteta političkih nauka.

Vladimir Labat je jedinstven i originalan multimedijalni umetnik: vajar, slikar, grafičar, heraldičar, kantautor, kompozitor, pesnik i dizajner, priznat i višestruko nagrađivan za svoj rad kod nas i u svetu. Prvi u svetu kreirao je akustične skulpture Labat, nesvakidašnja vajarska dela, na kojima izvodi koncerte, kreira umetničke priloge za film, pozorište, radio i televiziju. On je gost Novog dana.

Jubilarna nagrada „Momo Kapor“ za likovnu umetnost pripala je akademskom slikaru Petru Mošiću iz Beograda. Zadužbina „Momo Kapor“, na desetogodišnjicu smrti našeg slavnog pisca i slikara, dodelila je nagradu za ostvarenja u likovnoj umetnosti. Žiri je doneo jednoglasnu odluku da ovogodišnji dobitnik nagrade bude, kako su u obrazloženju naveli, mladi umetnik koji slika u duhu starih majstora. U Novom danu pogledajte intervju sa Petrom Mošićem.