UNS i NUNS osudili grube uvrede SNS-a na račun novinara portala Info Vranjske

Vesti 15. okt 202013:05 > 16:51
N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudili su grube uvrede koje je Gradski odbor Srpske napredne stranke izneo na račun novinara portala Info Vranjske Slavomira Kostića. Redakcija portala upozorava da im je nacrtana meta i traži zaštitu nadležnih organa.

UNS je pozvao SNS da povuče saopštenje  i javno se izvini Kostiću.

„Kostić je u jučerašnjem saopštenju Gradskog odbora SNS-a u Vranju nazvan ‘bednikom’ i nizom drugih uvredljivih termina koje ovde nećemo ponavljati“, saopštio je UNS.

Redakcija i glavni i odgovorni urednik Info Vranjskih Saša Stojković povodom ovog traže i očekuju zaštitu nadležnih organa i javnosti.

„Nacrtana je meta našoj redakciji i novinarima“, stoji u saopštenju Info Vranjskih.

UNS poziva medije da ne prenose saopštenja kojima se na najprimitivniji način vređaju kolege i podseća ih da snose odgovornost za ono što objavljuju.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da je neprihvatljivo da se to nezadovoljstvo iskazuje uvredama.

NUNS: Ugrožavanje bezbednosti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je najnovije vređanje novinara portala Info Vranjske od strane Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

U saopštenju vranjskog odbora SNS-a još jednom je Kostić targetiran i grubo vređan, nazivan „bednikom“,“šutom i ološem“, „fekalijom od čoveka“, „ljudskim talogom“…

NUNS je podsetio da ovo nije prvi put da se predstavnici SNS-a u Vranju obračunavaju sa novinarima Info Vranjskih, a četvrti je zabeležen napad i pritisak na njih u ovoj godini.

„Ovakvo neprimereno obraćanje i vređanje novinara posledično ugrožava njihovu bezbednost i čini ih legitimnim metama daljih napada. Podsećamo da političari imaju povećanu odgovornost u javnom govoru, kao i da po članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima treba da imaju povećan stepen tolerancije na kritike u društvu. Ovakvim ponašanjem jasno se iskazuje nespremnost političara da usvoje evropske vrednosti i bude sumnju u njihovu istinsku opredeljnost ka Evropskoj uniji“, naveo je NUNS.

Jedan od pet miliona: Ogoljen karakter vlasti

Pokret „Jedan od pet miliona“ saopštio je da je izrazima „bednik“, „ološ“ i „fekalija od čoveka“ i drugim uvredama, koje je SNS u Vranju uputio Kostiću, ogoljen karakter vlasti.

„Ovim se iznova dokazuje da SNS nema nameru da se obuzda u svom pohodu na nezavisne medije, te da je javno razglasio početak lova i novinare označio kao hodajuće mete“, saopštio je „Jedan od pet miliona“.

Pokret je od nadležnih organa zahtevao da momentalno postupe po službenoj dužnosti i redakciju Info Vranjskih zaštiti od nasilnika iz SNS, jer je, kako su ocenili „samo pitanje vremena kada će sa verbalnog da predju i na fizičko nasilje“.

„Apelujemo na javnost da solidarno stane u odbranu profesionalnih novinara koji često i život rizikuju da bi gradjane istinito informisali“, kaže se u saopštenju.