Bivša ambasadorka: Ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi Putin posetio Srbiju

Vesti 15. okt 202012:47 > 12:55
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Ne može se na osnovu navoda o otkazivanju jedne predsedničke posete donositi zaključak o promeni spoljne politike jedne svetske sile, naročito što sada ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi predsednik Rusije Vladimir Putin posetio Srbiju, izjavila je nekadašnja ambasadorka Srbije u Moskvi Jelica Kurjak.

Kurjak je rekla da javnost o tome nije ni imala puno informacija, osim onih iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Iako, kako je rekla, „to ne znači da mu ne verujemo, ali izostale su informaciju zašto Putin dolazi, koji je povod“.

„Ako imate stabilne, prijateljske, tradicionalne i korisne odnose sa nekom zemljom, onda je prirodno da se predsednici često vidjaju, ali ne toliko često koliko je to bilo izmedju Rusije i Srbije. Kada predsednik neke zemlje dolazi u posetu to je ili neka vanredna situacija, ili neki novi ekonomski, politički ili vojni projekat, ili je poseta redovna, ali ne svaki čas“, rekla je Kurjak.

POVEZANE VESTI

Ona je dodala da to što se očekivalo da će Putin doći čim ga pozovu, ne znači da će doći, ali ne mora nužno da znači zahladjenje odnosa ili nezadovoljstvo ruske strane.

Kurjak je objasnila da „obeležavanje Dana oslobodjenja Beograda nije neki razlog za prisustvo predsednika jedne svetske sile“, te da je potpuno drugačije kad predsednik Srbije prisustvuje u Moskvi Danu pobede nad fašizmom „zbog opšteg značaja tog datuma“.

Kao najveći problem Kurjak vidi nedostatak jasne spoljne politike Srbije.

„Mi nemamo jasno definisan razvoj zemlje, šta hoćemo, kako, za koga se vezujemo, već se družimo sa svima, a od politike nesvrstanih koju je vodila SFRJ vremena su se mnogo promenila. Mislim da to ‘igranje na sve strane’ nije veština vodjenja politike, već traženja spasa, partnera, mogućnosti da nam neko pomogne, da ekonomski stanemo na noge, da se možda politički ;definišemo“, rekla je Kurjak.

Dodala je da smatra da svi državnici treba da dolaze u Srbiju kao najveću zemlju na Balkanu, ali da to ne znači da Srbija zbog tih poseta menja politiku.

„Ako dodje francuski predsednik Emanuel Makron, kažu da menjamo politiku, ako je naš predsednik otišao u Ameriku da traži pomoć oko Kosova, onda smo mi napustili EU, a u stvari to su samo tumačenja javnosti jer jasne zvanične politike nema“, rekla je Kurjak.

Pozivajući se na nezvanične izvore iz diplomatskih krugova, list „Danas“ je objavio da Putin neće posetiti Beograd u oktobru, kako je ranije najavljivano.