Petričić: Upad na izložbu u Zemunu čin fašizma

Vesti 15. okt 202010:27 > 11:13
N1

Karikaturista Dušan Petričić ocenio je u Novom danu da je napad koji se dogodio na izložbi u Zemunu čin fašizma, kao i da je za njega kriv i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer se "potrudio u poslednjih devet godina da pokaže svima da ima jedinu i neprikosnovenu vlast nad svakom mišlju u ovoj državi".

Podsetimo, grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je u utorak uveče na izložbu u okviru festivala „Novo doba“, bacila suzavac i pocepala izložene radove. Jedan od učesnika izložbe Marko Somborac rekao je da je strip grupa koja je autor ovog događaja u utorak uveče prijavila je policiji pretnje smrću, ali se uprkos tome dogodio napad.

POVEZANE VESTI

Petričić je uveren da je napad u Zemunu fašistički napad i insistira da se ovakvi incidenti tako i nazivaju u medijima.

„Smatram da će stvari da se bitno promene kada ja dođem u emisiju u kojoj se izgovori da se u Zemunu na izložbi u ‘Kapetaniji’ dogodio fašistički napad. To bi značilo da su se stvari u ovom društvu pomerile i da smo konačno jasno i glasno priznali šta nam se događa. U poslednje vreme imamo gomilu sličnih događanja“, kaže Petričić.

On je ocenio da je i upad Miše Vacića na tribinu koja se održala u Centru za kulturnu dekontaminaciju prećutno podržan od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Takođe, kada bi u ovim ‘ljubiteljima umetnosti’ (napadačima) u Zemunu javnost prepoznala Aleksandra Vučića, stvari bi krenule nabolje. Kada bi u onima koji su jutros bacili bombu na restoran prepoznali Vučića, biće nam jasno da su se stvari promenile“, smatra Petričić.

On objašnjava da su svi navedeni incidenti pokazatelji u kakvom društvu živimo, a kako napominje „za to što nam se događa i u kakvom društvu živimo je odgovorna vlast ili ‘vlasnik’ ove države“.

„On je jedini koji je odgovoran. U normalnim društvima i sistemima gde postoje normalne institucije, postoje hiljade odgovornih za neka događanja. U našem sistemu postoji samo jedan odgovoran. I kada to priznamo, onda ćemo se lakše otarasiti tog ‘jednog’ koji radi ovo što radi“, uveren je Petričić.

Kaže da nije začuđen što nije bilo nikakve reakcije na napad na izložbu u Zemunu.

„Ne znam koliko javnost zna, ali Opštinu Zemun vode dva šofera. Šofer Aleksandra Vučića i šofer Tome Nikolića. Ali, ne krivim ja njih, već njihovog poslodavca. On se je potrudio da poslednjih devet godina da pokaže svima da ima jedinu i neprikosnovenu vlast nad svakom mišlju u ovoj državi. I šta onda da očekujemo“, pita se Petričić.

Uveren je da trenutna vlast sve vreme radi upravo na tome da se jednog dana dogodi veliko nasilje.

„Oni hoće to. Ne daju mirno razrešenje problema u kojima se Srbija i srpski narod već dugo nalazi“, istakao je on i naglasio da je odgovornost zbog ovakvog stanja u kome se nalazimo i na „svima onima koji su se odlučili da ćute i da se ne pobune zbog svega što nam se događa“.