Kostolčani uplašeni za zdravlje, a zašto ne radi postrojenje za odsumporavanje?

Vesti 14. okt. 202018:58 > 19:00
Podeli:
Izvor: N1

Drugu godinu zaredom, zemlje zapadnog Balkana višestruko prelaze dozvoljene granice u emitovanju zagađivača sumpor-dioksida. Među njima i Srbija. Najveći emiteri tog toksičnog gasa su i dalje termoelektrane, koje su u Srbiji prošle godine emitovale preko 305 hiljada tona, dok je granična vrednost nešto više od 54 i po hiljade tona, pokazuje poslednji izveštaj mreže ekoloških organizacija Bankwatch. Najveći zagađivač tog tipa je Kostolac B, u kojem postrojenje za odsumporavanje postoji, ali i dalje ne radi.

POVEZANE VESTI

 Sunčanim danima građani Kostolca se više raduju nego ostatak Srbije. Tada mogu da se nadaju da neće, bar ne u velikoj meri, udisati čestice tamne prašine iz nekog od postrojenja termoelektrane. Vetroviti dani za njih su znak da će, više nego inače,  udisati toksični sumpor dioksid.

A ovo su nam rekli građani koje smo sreli:

„Onda je užasno, kao da je magla“, kaže jedan stanovnik ovog mesta.

N1: Da li vas brine što udišete nešto tako?

„Naravno! I ja i deca i svi mi“, odgovara.

„Ta prašina – nekada, zavisi koji vetar duva, valjda sa kopa iz Starog Kostolca i to, ali to samo pred nevreme neko ili ovde košava kod nas duva preko Dunava“, navodi jedna gospođa.

N1: Jeste li se vi već navikli na to?

„Normalno, čim živim ceo život ovde“, kaže.

Kada ih pitate znaju li kakav vazduh udišu, pojedini samo kratko odgovaraju: „Tragičan“.

Iako svesni štetnosti blizine termoelektrane, nisu za njeno gašenje, već apeluju na to da se zagađenje smanji, a radna mesta zadrže.

„Ništa se ne razmišlja šta će ovaj grad, da li će doživeti sudbinu tamo resavskih rudnika Resavice, Starog Kostolca koji je ovde na četiri kilometra od nas zatvoren. Gde će deca, unučad naša da rade? Da se otvori neka fabrika – nemoj samo da mislimo da zatvaramo nešto i da je nešto štetno… Da nešto i korisno uradimo“, kaže Rajko Novković, predsednik Udruženja penzionera.

Za početak, aktivirajte sistem za odsumporavanje – moli EPS, u čijoj nadležnosti je i ovo postrojenje, opoziciona političarka Marinika Tepić.

„Molim vas uključite postrojenje za odsumporavanje u Kostolcu, koje je već plaćeno pre deset godina 130 miliona dolara“, poručila je na danas održanoj konferenciji ispred TE Kostolac.

Da se uveri da li ono radi ili ne, pokušala je danas i lično, ali joj ulazak u postrojenje nije dozvoljen.

Postrojenje i ne može da radi, pošto nema upotrebnu dozvolu, podsećaju iz Instituta za obnovljive izvore energije (RERI). Zašto je tako, misterija je i domaćim i međunarodnim organizacijama. Na ovo pitanje iz EPS-a za N1 ne odgovaraju.

Tepićeva sumnja na korupciju i u tom poslu: „Zato što ne mogu da se dogovore oko kombinacija svojih za obezbeđivanje krečnjaka koji treba da gasi, je li, taj izvedeni sumpor. Tu je ceo trik“.

„To se dešava zato što Srbija ne poštuje svoje međunarodne obaveze, zato što EPS ne primenjuje Nacionalni plan za smanjenje emisija koji je obavezan da primenjuje, još od 2018. i zato što ga niko ne kažnjava“ ocenjuje Mirko Popović iz RERI-ja.

Kazne bi trebalo da piše inspekcija zaštite životne sredine, podseća Popović. Naglašava da ona može i da zaustavi rad postrojenja koje nije u skladu sa graničnim vrednostima, a i sami operateri su dužni da preduzmu nešto kako bi te emisije smanjili.