Radnici firme Kolubara usluge uništili spomenik knezu Stanoju, tvrdi čukununuk

Vesti 14. okt 202014:22 > 14:23
N1

Čukununuk kneza Stanoja, Vladan Stanojević danas je uputio pismo medijima u kojem se navodi da su radnici firme Kolubara usluge iz Lazarevca uništili spomen obeležje i grobno mesto kneza Stanoja iz 1804. i 1904. godine.

Kako se navodi u pismu, spomenik iz 1804. godine je prvi spomenik iz ustanka 1804. podignut na mestu ubistva kneza Stanoja, dok je drugi spomenik iz 1904. rad italijanskog vajara Đovanija Bertuta takođe uklonjen.

„Radnici firme Kolubara usluge iz Lazarevca danas su posekli i hrast star više od 200 godina koji se nalazio na samom mestu spomenika i mestu ubistva kneza Stanoja“, navodi se u pismu.

POVEZANE VESTI

On je u ime porodice istakao da nisu dali saglasnost za preseljenje spomenika koji su prvog stepena zaštite Republike Srbije kao kulturno-istorijsko dobro, niti je Elektroprivreda Srbije poštovala dogovor da se pre uništenja spomen obeležja uradi poseban kompleks za spomenike u Lazarevcu, gde će se preseliti meštani sela Zeoke.

Stanojević je naveo da ni EPS, ni RB Kolubara, ni opština Lazarevac, ni grad Beograd, ni država Srbija, nisu dobile saglasnost porodice Stanojević za preseljenje i uništenje spomenika.