Tači sa Lajčakom: Dijalog sa Srbijom ne sme da se vraća na tehnički nivo

Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o "mogućnostima za postizanje konačnog sporazuma između Srbije i Kosova, što bi značilo uzajamno priznavanje dve nezavisne i suverene države, sa mogućnošću da Kosovo postane član UN". On je kazao da dijalog sa Srbijom ne sme da se vraća na tehnički nivo.

Na konferenciji za novinare posle sastanka Tači je kazao da je razgovor sa Lajčakom bio konstruktivan, kao i da snažno veruje da je budućnost Kosova u NATO i EU, prenosi Anadolija. 

POVEZANE VESTI

„Mogu da zaključim da je naš razgovor i generalno sastanak bio korektan, konstruktivan, otvoren i prijateljski, u pravcu pronalaženja mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, što bi značilo uzajamno priznavanje dve nezavisne i suverene države i sa mogućnošću da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija“, rekao je Tači.

Lajčak je naveo da je imao „veoma dobar i iscrpan“ razgovor sa predsednikom Kosova.

„Složili smo se da je Prištini potreban dijalog i sveobuhvatan sporazum (o normalizaciji odnosa sa Beogradom)“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Kosovski predsednik je ponovio kritike na račun EU zbog velikog kašnjenja sa liberalizacijom viznog režima kosovskim građanima, iako je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

Po njegovim rečima, dijalog sa Srbijom ne sme da se vraća na tehnički nivo.

„Čvrsto verujem da je došao trenutak da EU, od onoga što vidim i što jeste trenutno jedinstvena u pružanju podrške Lajčaku, da stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju i to bi trebalo da bude prva tačka sporazuma. Potom ostala pitanja postaju lakša, a ne da započinjemo ili nastavljamo sa tehničkim pitanjima o kojima smo razgovarali i pregovarali već 10 godina u Briselu. U svakom slučaju, želim da verujem da samo uzajamno priznavanje sa standardima postavljenim u okviru eventualnog sporazuma koji se može postići može biti dobra prilika koja garantuje stabilnost u regionu, dobrosusedstvo, te evropsku budućnost Kosova i Srbije“, rekao je Tači.

Istakao je da je o istim temama sa izaslanikom Lajčakom razgovarao i pre nekoliko dana u Briselu, potom i u Vašingtonu sa visokim zvaničnicima SAD, kao i u ponedeljak u Parizu, ocenivši da je video njihovu veliku koordinaciju.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Lajčak danas će se sastati pojedinačno i sa liderima političkih partija, dok je u utorak razgovarao sa premijerom Avdulahom Hotijem i predsednicom Skupštine Vjosom Osmani.

Teme razgovara su napredak postignut od obnavljanja dijaloga pod okriljem EU u julu i o narednim koracima u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu.

Kosnet: Sporazumi iz Vašingtona dopunjuju proces dijaloga

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet poručio je danas da sporazumi postignuti u Vašingtonu dopunjuju proces dijaloga koji predvodi EU i da će nastaviti da rade zajedno na postizanju zajedničkih ciljeva, prenosi Kosovo Onlajn.

Kosnet je danas razgovarao sa Miroslavom Lajčakom o zajedničkim interesima u procesu dijaloga.

“Uživao sam u susretu sa specijalnim predstavnikom EU Lajčkom radi razgovora o zajedničkim interesima u tekućem dijalogu”, objavio je na Tviteru američki ambasador.

Kosnet je naglasio da sporazumi postignuti u Vašingtonu dopunjuju proces dijaloga koji predvodi EU.

“Nastavićemo da radimo zajedno na postizanju zajedničkih ciljeva – normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije”, poručio je Kosnet.

Lajčak: Dijalog nezaobilazan

Lajčak je nakon sastanka sa liderima koalicionih stranaka saopštio da su saglasni da konačni sporazum dijaloga Beograda i Prištine rešava sva otvorena pitanja, prenosi Kosovo Onlajn.

“Na sastancima sa liderima koalicionih stranaka bilo je jasno shvatanje da ne postoji način da se zaobiđe dijalog Beograda i Prištine i sveobuhvatni sporazum koji rešava sva otvorena pitanja”, naveo je Lajčak u poruci na Tviteru.

U toku dana Lajčak je razgovarao sa liderom Alijanse za novo Kosovo Bedžetom Pacolijem, Albinom Kurtijem iz Pokreta Samoopredeljenje, liderom Socijaldemokratske Inicijative Fatmirom Ljimajem.

Takođe sam se sastao sa liderima opozicionih partija na Кosovu i podstakao sam ih da se ujedine u dijalogu i stave ga iznad stranačkih linija kako bi ojačali poziciju i poluge Кosova, naveo je Lajčak.