Kubat dobio otkaz na Bogoslovskom fakultetu, kaže da iza toga stoji Irinej bački

Vesti 14. okt 202012:40 > 15:29
N1

Profesor Rodoljub Kubat objavio je na Tviteru da mu je uručeno rešenje o otkazu na Bogoslovskom fakultetu.

POVEZANE VESTI

„Upravo mi uručiše nešto, što nazivaju otkazom. Nema nikakvog obrazloženja, samo da je to u skladu s već čim. Borba se nastavlja. Nema predaje, do pobede“, napisao je Kubat.

U dokumentu koji je podelio navodi se da je, na osnovu ovlašćenja iz izvršne odluke Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, Pravoslavni bogoslovski fakultet doneo rešenje kojim se Kubatu zabranjuje obavljanje poslova nastavnika na tom fakultetu.

U dokumentu se utvrđuje da se profesoru ne može obezbediti obavljanje drugih poslova, kao i da se rešenje donosi na osnovu odluke Sinoda SPC da je Kubatu povučeno odobrenje za službu učenja na fakultetu.

„Na osnovu ovog rešenja, dekan fakulteta doneće, bez odlaganja, odgovarajuće rešenje o prestanku radnog odnosa profesora na fakultetu“, navodi se u rešenju.

Kubat uveren da iza otkaza stoji vladika bački Irinej

Kubat je za Danas rekao da je uveren da iza otkaza koji mu je uručen stoji vladika Irinej bački, „patrijarh iz senke“ koji donosi odluke u ime patrijarha SPC Irineja, ali često i samog Sinoda.

Taj list piše da je Sinod SPC doneo odluku o otkazu i profesoru je uručio preko dekana PBF, Zorana Rankovića, što je, kako piše, protivno Zakonu o visokom obrazovanju i Statutu Beogradskog univerziteta.

U dokumentu koji mu je uručen, a u koji je taj list imao uvid, ne navode se razlozi zbog kojih se Kubatu zabranjuje rad, a Danas podseća da je Sinod prethodno „oduzeo blagoslov“ profesoru da predaje, takođe bez objašnjenja.

Kubat nije imao uvid u tu odluku Sinoda, već mu je nedavno dekan fakulteta pročitao, navodeći da u njoj piše da profesor „narušava ugled SPC i samog fakulteta“, ali ne i kako.

Rodoljub Kubat je za Danas kazao da je o tome obavestio i rektorku Univerziteta u Beogradu, Ivanku Popović, i Zaštitnika građana, kao i da će protiv dekana PBF podneti krivičnu prijavu zbog mobinga.

Danas podseća da je Kubat u više navrata i pred Naučno nastavnim većem PBF insistirao da se rasvetle, a ne da se „guraju pod tepih“ afere sa kojima se njegov fakultet godinama suočava, vezane za prodekana Vladimira Vukašinovića i vikarnog episkopa Stefana Šarića.

„Tražio sam da Fakultet apeluje na tužilaštvo i relevantne institucije da se ovi slučajevi što pre procesuiraju, da se organizuje komisija unutar fakulteta koja će se tim stvarima baviti. Svi trpimo zbog toga, i fakultet i Crkva se iz dana u dan blate i provlače kroz medije. Ako nisu krivi, nek’ se priča završi. Ako jesu, treba da odgovaraju. Odugovlačenje ne odgovara nikome“, rekao je Kubat.

Dekan PBF Zoran Ranković je na pitanja Danasa o slučaju profesora Kubata odgovorio sa „nemam komentar“.