Gosti N1: Vlast misli da je dijalog posao koji će dati nekom da ga "odradi"

Vesti 14. okt. 202010:28 > 10:42
Podeli:
Izvor: N1

Advokat Rodoljub Šabić i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku slažu se da je najavljeno formiranje Ministarstva za ljudska prava i društveni dijalog "tipičan marketinški trik" vlasti i ne vide šta će to ministarstvo da radi. Popović ističe da "vlast u Srbiji non-stop fingira dijalog, oni misle da je dijalog posao koji će nekom da daju da ga 'odradi'". Šabić dodaje da je formiranje tog ministarstva reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji je "u suštini veoma nepovoljan".

„Posle izbora smo dobili jednopartijsku skupštinu, koja snažno liči na severnokorejsku, a ona će izabrati vladu koja će ličiti na švedsku. Vučić nije zamolio samo to ministarstvo, već je zamolio više od 50 odsto žena u vladi. U Evropi ima jedna ili dve zemlje koje imaju50 odsto žena u vladi, a mi ćemo, zamislite, biti bolji od toga“, kaže Šabić u Novom danu na TV N1.

POVEZANE VESTI

„To (ministarstvo) je tipičan marketinški trik. Ja ne vidim šta će to ministarstvo da radi. Prvo moramo sebi da objasnimo šta je zapravo dijalog. Citiraću (pisca Borislava) Pekića koji je rekao da dijalog nije propisivanje istine, već traganje za istinom… U dobrom dijalogu je mnogo važnije ono što čujete od onog što kažete… Mi smo na terenu da ako se ne slažemo, moramo da se vređamo“, opisuje Šabić trenutno stanje na srpskoj društveno-političkoj sceni.

Popović navodi da vlast „doživljava dijalog kao posao državne uprave koji će da dodele jednom ministarstvu“.

„Sve je kao iz udžbenika autokratije. Nemoguće je da razgovaramo o zaštiti ljudskih prava u autokratiji, ne treba nam ministarstvo, treba nam demokratija“, ističe Popović i dodaje da formiranje novog ministarstva uopšte nije namenjeno unutrašnjoj javnosti.

„Jedino besmislenije od samog ministarstva je ko će da bude ministar. Ovde je tragedija što je isto toliko irelevantno i ko će biti premijer, ministar odbrane, poljoprivrede… Potpuno je svejedno da li će ministar biti Vladimir Orlić (iz SNS) ili Milan Antonijević (Fond za otvoreno društvo). Država je zarobljena, oni su praktično okupirali državu i njene institucije, jer sve odluke donosi jedan čovek“, smatra Popović.

„Ovde ne samo da je uništena podela vlasti, uništena je i sama izvršna vlast. Vi imate bukvalno političku volju koja gospodari svim institucijama. U tim okolnostima nije važno ko će da vodi bilo koje ministarstvo“, dodaje on.

Pući ćemo svi, a ne samo vlast 

Komentarišući sinoćni upad grupe maskiranih mladića na izložbu u okviru festivala „Novo doba“, u okviru koje je izlagao i strip crtač Marko Somborac, njih dvojica se slažu da „smo stigli dotle da građani više nisu jednaki pred zakonom“.

„Neko je upao u tuđi prostor, demolirao ga i uništio. Policija je dužna to da spreči, ako nije (sprečila), da pronađe ko je to uradio i da ga kazni. Zamislite da se to desilo na promociji  knjige (zamenika gradonačelnika Beograda) Gorana Vesića… (Policija će) munjevito reagovati kad je pretnja upućena nekom, a uopšte neće reagovati kada je upućena nekom drugom“, ocenjuje Šabić, komentarišući činjenicu da je došlo do upada na izložbu, bačen suzavac i pocepani radovi izlagača, uprkos tome što se policijska stanica nalazi na minut od Stare kapetanije, mesta izložbe.

Popović dodaje da ovakvim ponašanjem „država šalje poruku da je to dozvoljeno, da možete da uzmete pravdu u svoje ruke“, dok Šabić smatra da država „ne šalje svima poruku da je sve dozvoljeno, već samo nekima“.

„Mi zaista klizimo u atmosferu koja postaje eksplozivna. Ako je sve svedeno na ispunjavanje želja jednog čoveka ili jednog centra vi klizite ka konfliktu. To odgovorno društvo sebi ne sme da dopusti“, naglašava Šabić.

„Dobiti mandat ne znači da si dobio mandat da gospodariš, već da upravljaš javnim poslom. Dijaloga će biti onda kad bude želje da ga bude, ne treba vam za to ministarstvo“, dodaje on.

Popović ističe da „vlast u Srbiji non-stop fingira dijalog, oni misle da je dijalog posao koji će nekom da daju da ga ‘odradi’. Vi morate da razgovarate i da prihvatite da onaj drugi ima drugačije mišljenje, ne smete da ga diskvalifikujete zbog toga“. Dodaje da i obični ljudi osećaju da raste agresija, nasilje.

„Dijalog ugrožava autokratsku vlast. U jednoj slobodnoj atmosferi, gde postoje mehanizmi za dijalog, gde može da se čuje drugačije mišljenje ne možete dugo da održavate autokratsku vlast, počela bi da se kruni“, kaže Popović i dodaje da „ćemo pući svi, a ne samo vlast“, ako se nastavi ovako.

Na pitanje da li ima bar dijaloga unutar opozicije, Šabić zaključuje da je nedostatak dijaloga u srpskom društvu civilizacijski problem, jer je „Srbija predugo trovana partokratijom, a za to nije odgovorna samo aktuelna vlast“.