Debata o izveštaju EK: Bez temeljnih reformi, nema otvaranja novih poglavlja

Vesti 13. okt. 202018:09 > 18:34
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Progresivne alijanse socijalista i demokrata, grupe koja je druga po snazi u Evropskom parlamentu - Kati Piri, kaže da bez temeljnih reformi, Srbiji ne treba otvarati nova pregovaračka poglavlja. Piri navodi da se ne vidi napredak u reformama, a kaže i da se u pojedinim oblastima čak konstatuje i regresija.

Šta nam je otkrio izveštaj Evropske komisije? Za učesnika debate „Više od izveštaja“ jasno je da postoji razlika između onoga što vlast priča o EU i reformama koje sprovodi, odnosno ne sprovodi.

Kati Piri, potpredsednica Progresivne alijanse socijalista i demokrata, grupe koja je druga po snazi u Evropskom parlamentu, kaže da nema napretka u javnoj administraciji, u pravosuđu i slobodi govora.

„Sve ove stvari povezane su sa tim da Vučić ide u nazad kad je reč vladavini prava. I zato su poruke iz ovog izveštaja jasne. Dokle god se Srbija ozbiljno ne upusti u temeljne reforme, moja grupa veruje da Savet ne treba da dozovolu da se otvore nova pregovaračka poglavlja. Ovo takođe znači da se ne slažem sa komesarom Varheljijem koji je predložio prošle nedelje da se otvori Poglavlje 8“, kazala je Piri.

POVEZANE VESTI

Za grupaciji kojoj pripada važna je, kako je istakla, napredak u poglavljima 23 i 24, što u praksi znači liberalnu demokratiju sa snažnom vladavinom prava, kao i dijalog sa Prištinom.

„U isto vreme moramo da budemo jasni. Srbija u ovom trenutku pati od manjka demokratije i ne možemo to da prekrijemo optimizmom, ekonomskim usaglašavanjem i učešćem u dijalogu s Prištinom“, napomenula je Piri.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak kaže da je opasna poruka rešite pitanje Kosova i ulazite u Evropsku uniju.

„Sutradan da završimo pitanje Kosova, nama i dalje ostaje nezavisnost pravosuđa, borbe protiv korupcije, borba protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije gde nama EK svuda kaže – nema napretka“, ocenio je Međak.

Kordinatorka Nacionalnog konventa za Poglavlje 24 Sonja Stojanović Gajić kaže da se ocena Evropske komisije za to poglavlje, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost, ne menja već četiri godine i da bez napretka u tom poglavlju neće biti napretka ni u pristupanju Uniji.

Sa ovakim stanjem stvari, učesnici debate zaključuju da je realno da ova godine prođe bez otvaranja novih pregovaračkih poglavlja.