Sa većinom u Skupštini, razlozi da Srbiju i dalje vodi tehnička vlada nepoznati

Vesti 13. okt. 202017:40 > 19:31
Podeli:
Izvor: N1

Sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svoju prvu fotelju, na mestu ministra informisanja, dočekao šest meseci nakon izbora marta 1998. godine. Tada su radikali ušli u vladu sa Socijalističkom partijom Srbije Slobodana Miloševića. Više od dve decenije kasnije, Vučić je čovek koji vedri i oblači, odnosno odlučuje o tome kada i kakvu će vladu imati Srbija.

„Maltene da će se ići u zadnji čas. Ta vlada će, maltene, biti kada i američki izbori, kada hrvatska vlada već prođe 100 dana i kada Crnogorci možda naprave vladu“, rekao je Zoran Panović.

A koliko su građani Srbije čekali formiranje vlade u poslednih dvadeset godina? Vlada Zorana Đinđića formirana je nakon 33 dana, prva vlada Vojislava Koštunice posle 66 dana, druga Koštuničina vlada 114 dana, vlada Mirka Cvetkovića 57 dana, Ivice Dačića 82 dana, prva vlada Aleksandra Vučića 42 dana, a 109 dana čekalo se na drugu vladu Aleksandra Vučića. 

POVEZANE VESTI:

U ovom vremeplovu čekanje vlade se odužilo jedino u slučajevima kada nije postojala stabilna skupštinska većina, a postizborni pregovori među strankama bili neizvesni.

Sa više od 60 odsto glasova i 188 mandata u Skupštini, razlozi da Srbiju i dalje vodi tehnička vlada nisu poznati. Neki razloge za odlaganje vide upravo u ubedljivoj većini naprednjaka, te da je cilj da se skrati trajanje postojećeg parlamenta, jer u ovom sastavu, bez opozicije, može štetiti međunarodnom ugledu Srbije, ali i Vučića.

„Ipak je Vučiću donekle stalo da ima i dobar ugled u Briselu, ali on je zaista prepreka i njemu, a ne samo Srbiji za neku širu politiku. I mislim da je ovaj parlament zaista jednopartijski, ne mislim bukvalno jednopartijski, ali nije pluralistički. On bi trebalo što pre da postane prošlost, a samim tim i ova vlada koja se napravi ma kako se ona zvala, koncentraciona ili ovakva ili onakva, ona će u svojoj suštini biti tehnička. Ona će sprovesti nešto rutinski do te nove vlade“, dodao je Panović.

Da ovaj parlament, ali i vlada, čiji sastav još ne znamo, može biti kratkog daha, ne isključuje kao mogućnosti ni predsednik, pa bi novi izbori u Srbiji mogli biti već za dve godine.

Nijednom političaru dugoročno ne odgovara da snosi svu odgovornost posebno ako se uzmu u obzir procesi koji predstoje smatra Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

„S obzirom na to koje odluke su pred nama, takođe, mnogo neizvesnosti oko kovida, ekonomske krize i svega, logično je da želite da podelite malo odgovornost. Ovakva većina u parlamentu vam svu odgovornost daje u vaše ruke“, rekao je Antonijević.

A u rukama Ane Brnabić, kao nove-stare mandatarke, je da sastavi kabinet u Nemanjinoj. Dok traje probijanje istorijskih rokova, onaj zakonski curi sve do 3. novembra.