Kon: Poštovanje epidemioloških mera doprinosi borbi protiv gripa i koronavirusa

Vesti 13. okt. 202014:28 > 14:39
Podeli:
Izvor: N1

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da ovosezonski grip još nije potvrđen u Srbiji, ali da je zbog preklapanja sa koronavirusom neophodno da svi poštuju epidemiološke mere, a pripadnici rizičnih grupa i starije populacije treba da budu i vakcinisani protiv gripa.

Kon je napomenuo da je u Beogradu, do sada, vakcinu protiv gripa primilo oko 50.000 osoba.

„Dovoljno je, i u sezoni gripa, da se nose zaštitne maske i poštuju sve ostale epidemiološke mere protiv koronavirusa. Naravno, i da se starije osobe vakcinišu protiv gripa“, rekao je Kon Srni.

On je naveo da, prema procenama u Srbiji, gotovo 15 odsto ljudi ima antitela na koronavirus, te dodao da zvanični podaci iz studije koja se bavi tim pitanjima još nisu poznati.

„Prema ranijim podacima iz studije, 6,4 odsto građana imalo je antitela, a na osnovu stanja iz jula i avgusta mislimo da se taj procenat kreće do 15 odsto“, rekao je Kon.

Kon je naglasio da je u Srbiji, gdje je situacija sa koronavirusom bolja nego u regionu, evidentiran prenos virusa iz okruženja, ali da to nije bilo ništa dramatično.

Prema njegovim riječima, transmisija pacijenata iz regiona iznosila je oko pet odsto, a u Srbiji je utvrđeno i širenje virusa iz kontakata.

„Taj uticaj nije veliki i to nije ništa dramatično jer je virus već prisutan u Srbiji“, rekao je Kon.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.