Srbi će napustiti prištinske institucije ako se ne ispuni obaveza o ZSO

Vesti 13. okt. 202013:52 > 14:02
Podeli:
Izvor: Fonet

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Srbi sa Kosova i Metohije, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive, jer su zabrinuti zbog sve češćih napada na njih, njihovu imovinu i svetinje, a posebno na decu, prenosi Nova.rs.

To je jedan od dogovora na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosmeta i novog direktora vladine Kancelarije za KiM Petra Petkovića, a posle niza napada na Srbe u južnoj pokrajini.

Petković je istakao da je na sastanku izraženo i zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa institucijama Beograda na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prišinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce tog zločina.

“Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja”, istakao je Petković.

Takođe, preneo je da su Srbi sa KiM zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće bezrezervno da podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske interese na Kosmetu.

Izvor : Fonet

“Srbi sa KiM imaju apsolutno poverenje u predsednika Vučića i njegovu nepokolebljivost u borbi za srpski narod u pokrajini, a naročitu zahvalnost duguju donedavnom direktoru Kancelarije Marku Đuriću, kao ključnom akteru te borbe, koju će nastaviti i sa pozicije ambasadora Srbije u SAD”, rekao je Petković.

On je dodao da je posebna zahvalnost iskazana zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na KiM, u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda u pokrajini jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.

Đurić: Priština ulaže ogromne napore da suspenduje dijalog

Ako Priština ne želi Zajednicu srpskih opština onda ona ne želi ni normalizaciju odnosa sa Beogradom, rekao je novoimenovani ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama i doskorašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„U nedelji kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dolazi u Beograd i Prištinu, kosovski premijer Avdulah Hoti izjavom da neće biti novih pregovora o Zajednici srpskih opština, pokazuje da Priština ulaže ogromne napore da suspenduje dijalog i suštinski ne želi bilo kakve rezultate“, rekao je Đurić za RTS.

Želim da podsetim na Briselski sporazum star sedam godina gde je prva tačka formiranje Zajednice srpskih opština. Pitanje je šta Priština želi, naveo je Đurić.

Izvor : Fonet

Đurić je ocenio da među albanskim liderima postoji takmičenje ko će biti gori prema Srbima i to je loše, jer „niti će neko na tacni da im servira nezavisnost, niti će iko u Srbiji dozvoliti novi pogrom Srba“.

„Oni ne shvataju da je i njima preko potrebno da se normalizuju odnosi i gradi dugoročna budućnost. Samo ćemo svi zajedno da izgubimo vreme ukoliko oni ne budu spremni za normalne odnose u budućnosti“, rekao je Đurić.

On je najavio nastavak borbe za opstanak i ostanak Srba na Kosovu.