Ponovo otvoren prihvatni centar za migrante kod Pirota

Vesti 13. okt. 202013:32 > 13:39
Podeli:
Izvor: AFP PHOTO/DIMITAR DILKOFF

Renoviranje Prihvatnog centra "Četvrti kilometar" kod Pirota je završeno i u utorak u taj centar treba da budu smeštena 172 migranta koji su boravili u Somboru, izjavio je koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije za jugoistok Srbije Slobodan Savović.

„Ovaj centar, koji je bio u mirovanju i posle renoviranja koje je uspešno završeno, opet je aktivan. Danas u ovaj centar stiže grupa od 172 migranta, koji su do sada boravili u Somboru i uglavnom je reč o porodičnim ljudima. Nadam se da neće biti problema, kao što ih nije bilo ni do sada“, rekao je Savović za televiziju Pirot.

Prema njegovim rečima, taj centar radiće do daljeg i u njemu će boraviti migranti.

„Ovaj centar ponovo radi, u njemu imamo zaposlene, kao i u Bujanovcu. Oba prihvatna centra su renovirana i biće smešteni migranti jer se rasterećuje sever Srbije“, rekao je Savović, dodajući da imaju odličnu saradnju sa MUP i Vojskom Srbije.

Savović je ocenio da je migrantska kriza u Srbiji kontrolisana.

„U izveštaju Evropske komisije upravljanje migranstkom krizom u Srbiji već pet godina dobija pohvale“, rekao je Savović.

U pirotskom Prihvatnom centru ima mesta za smeštaj 192 migranta.

„Dvadeset mesta je za izolaciju. Do sada nismo imali niti jedan slučaj oboljevanja od koronavirusa i nadam se da će tako biti i dalje“, dodao je on.

Osim Pirota, na području Pirotskog okruga postoje još dva prihvatna centra za migrante.

U Divljani kraj Bele Palanke Prihvatni centar je aktivan i u njemu boravi 50 migranata. Prihvatni centar u Dimitrovgradu spreman je za prihvat migranata na osnovu sporazuma o readmisiji Srbije i Bugarske.