Novi dan o društvenom dijalogu u Srbiji, gosti Rodoljub Šabić i Dragan Popović

Vesti 13. okt 202013:18 > 13:29
N1

Saopštavajući ime mandatara nove vlade, Vučić je najavio da će predložiti formiranje ministarstva za ljudska prava i društveni dijalog. Inicijativa je došla neposredno nakon izveštaja EK, gde je iznet niz kritika na stanje demokratije u Srbiji. Kako bi moglo da funkcioniše to ministarstvo, ko bi mogao da ga vodi? Ima li u Srbiji društvenog dijaloga i kakve poruke šalje vladajuća partija? Koliko često smo svedoci kršenja ljudskih prava, znamo li kada su ugrožena? O tome govore Rodoljub Šabić i Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Štampu ovog jutra listamo sa novinarom Slobodanom Stuparom.  

Kako bi doprineo poboljšanju kvaliteta vazduha koji svi udišemo, Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, u saradnji sa UNICEF i Svetskom zdravstvenom organizacijom poziva inovatore da predlože ideje za smanjenje zagađenosti vazduha, koje se odnose na nove načine proizvodnje ili nabavku inovativnih proizvoda, tehnološka rešenja i nove lance vrednosti u pet različitih kategorija. Detalje o tome imaju Zorica Korać, menadžerka portfolija za životnu sredinu UNDP i Miljan Rančić ispred Svetske zdravstvene organizacije.

Iz Bona za Novi dan izveštava novinar DW Nemanja Rujević.

Više od 65 odsto žena u Srbiji koje žive sa rakom dojke nema dostupnu inovativnu terapiju, dve trećine žena nevidljivo je za zdravstveni sistem Srbije. Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i o tome govorimo u nastavku.

Pred najmlađe čitaoce stigla je šarena, maštovita, sjajno ilustrovana i dizajnirana knjiga za decu „Singi Lumba i Kockasta planeta“ vodećeg srpskog dizajnera Slavimira Stojanovića Futra. On je gost Novog dana u nastavku emisije.