Janković: Za sada povoljna situacija u školama, nije neophodna onlajn nastava

Vesti 13. okt 202012:07 > 12:16
Srđa Janković
N1

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je zaražavanje učenika koronavirusom i dalje sporadično i da je situacija u školama za sada povoljna, navodeći da prelazak na onlajn nastavu nije neophodan u ovom trenutku.

„Da li će se preći na onlajn nastavu to zavisi od situacije koja u velikoj meri zavisi od nas“, rekao je Janković za TV Pink i objasnio da je složeniji kriterijum za prelazak na onlajn nastavu i da to nije samo broj novozaraženih osoba na dnevnom nivou u celoj zemlji.

„Mi želimo da sprečimo da se virus prenosi kroz škole, da škole postanu mesto ubrzanog prenošenja virusa. Dok su to sporadični slučajevi, dok se retko dešava zaražavanje u školama od druga ili drugarice, onda nema potrebe za takvim merama“, rekao je Janković.

On je naveo da su preventivne mere u školama dale rezultate, da su dobro sprovođene i da je „prvi udar virusa u školama sprečen“.

„Onog momenta kada bude toliko virusa u opticaju i škole budu pod mnogo većim pritiskom, jer deca mogu da se zaraze kao i svi drugi, kada postane rizično da će virus da počne da se prenosi kroz školu uprkos svim merama – distanca, nošenje maski, tada će biti razmatrano da se pređe na nastavu na daljinu“, rekao je Janković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.