Šabić o izveštaju EK: Neprihvatljiva lakoća sa kojom se krše prava građana

Vesti 13. okt. 202011:49 > 11:52
Podeli:
Izvor: N1

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da na loš izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije nije dobro gledati samo ili pretežno kroz prizmu neuspešne politike u približavanju Evropskoj uniji (EU) i da treba da nas brine "veliki i stalno rastući raskorak između pravnog i faktičkog stanja u svim oblastima".

„Posebno je neprihvatljiva lakoća sa kojom se krše prava građana a da pritom pitanja koja se tim povodom neizbežno otvaraju vlast ili ignoriše ili za njih nudi očito neodrživa ‘objašnjenja'“, rekao je danas Šabić agenciji Beta, nevodeći nekoliko primera za tu ocenu.

„Ni mesecima nakon što je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma zatražila sve podatke o stanju i transakcijama na računima velikog broja novinara i predstavnika civilnog sektora, inače čestih kritičara rada Vlade, nema ni objašnjenja ni odgovornosti za taj pravno skandalozan postupak. Od vlasti se moglo čuti samo da se radi o ‘normalnoj aktivnosti, uobičajenoj proveri“, dodao je on.

POVEZANE VESTI

Šabić je naveo da Zakon ne zna za takve „uobičajene“ provere i da „za zahteve ovakvog obima izričito zahteva postojanje ‘osnova sumnje’ da se radi o pranju novca i finansiranju terorizma“.

„Sama ideja da takvi osnovi sumnje zaista postoje u slučaju ovakvog i ovolikog kruga subjekata je apsurdna. Slučaj upozorava da je lako moguće, čak verovatno, da politička vlast kad god poželi, iz njoj poznatih a mimo zakonskih razloga, preko uprave, ostvaruje nezakonit uvid u račune građana“, dodao je.

„Javnosti se uporno uskraćuju informacije o sistemu video nadzora „Bezbedan grad“ a sa instaliranjem sistema se, uprkos upozorenjima struke nadležnog i Poverenika da nema nužnih zakonskih pretpostavki, nastavlja u obimu koji višestruko prevazilazi prvobitno najavljeni“, rekao je Šabić.

„Nekontrolisan video nadzor predstavlja rizik po pravo građana na privatnost uvek, pogotovo u zemllji u kojoj je vlast demonstrirala spremnost da rezultatima video nadzora manipuliše, a tzv. inteligentni video nadzor lako može biti zloupotrebljen za praćenje oponenata režima, političkih protivnika i za slične, nedopuštene svrhe“, dodao je on.

Šabić je rekao da je „javnost potpuno uskraćena i za informacije o uspostavljanju i radu Nacionalnog registra DNK. Početkom 2018. uprkos protivljenju struke i Poverenika usvojen je zakon krajnje problematičan sa stanovišta i međunarodnih standarda i našeg Ustava i ustanovljen Registar DNK“.

„Registar nije poveren nekoj nezavisnoj instituciji ili npr. medicinskom fakultetu već MUP-u koji sam sebe „kontroliše“.

MUP je preuzeo ogroman broj DNK uzoraka od svih laboratorija u zemlji, rokovi za pripremu primene zakona i donošenje podzakonskih akata davno su istekli, ali javnost o ovom, sa stanovišta mogućih zlouptreba izuzetno delikatnom pitanju, ne zna praktično ništa“, naveo je.

Šabić je kao „neprihvatljivo zataškavanje“ okarakterisao i činjenicu da je od nasilja na demonstracijama ispred Skupštine Srbije prošlo dosta vremena a da još nema informacija o tome da li je i šta preduzeto tim povodom.

„Nedavno je jasnost čula ocenu glavne javne tužiteljke da su u sukobu policije i demonstranata prilikom protesta građana silu upotrebili demonstranti a da je policija samo reagovala po zakonu. Ne dovodeći, naravno, u pitanje pravo policije da kad je nužno, u skladu sa zakonom, primenjuje silu, nemoguće je bilo ne primetiti brojne slučajeve teškog prekoračenja ovlašćenja i neshvatljive brutalnosti“, ocenio je on.