Gosti N1: Potrebna konsolidacija opozicionih stranaka, biće novih izbora

Vesti 13. okt. 202010:50 > 10:51
Podeli:
Izvor: N1

Očigledno je da postoji zainteresovanost EP da se dijalog vlasti i opozicije obnovi i da se nastavi tamo gde se stalo, rekao je izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević. Novinar Zoran Panović smatra da dijalog ima smisla samo ako ćemo ići na izbore. Dodao je da veruje da će novih izbora i biti. Gosti su se složili da je potrebna konsolidacija opozicionih stranaka.

U narednih mesec dana mora da se započne taj proces za pripremu dijaloga i pripreme moraju biti temeljne, navodi Antonijević.

„Preduslovi su da se formira vlada, svi delovi skupštine, da se vidi kako izgleda opozicioni blok, i poslednje je EP, videti mogućnost njihovu da putuju.. zato je sada komunikacija prilično intenzivna da vidimo kako i kada će se steći uslovi“, kaže Antonijević.

Dijalog ima smisla samo ako ćemo ići na izbore, ocenjuje Panović. „Naravno da će biti izbora, postoji i racionalan razlog zašto se prolongira formiranje vlade, toliko da se ide na poslednji čas – da se skrati trajanje takvog parlamenta i vlade, jer je Vučiću ipak stalo da ima dobar imidž u Briselu, a sa ovakvim parlamentom koji je jednopartijski, samim tim i vlada koja se napravi u suštini će biti tehnička i samo će sprovesti nešto rutinski do te nove vlade“, ocenjuje on.

Antonijević se složio sa ocenom da će novih izbora biti, s obzirom na to, kako je rekao, koje su odluke pred nama.
„Logično je da želite da malo podelite odgovornost, ovakva većina u parlamentu vam svu odgovornost daje u ruke, a to nijednom političaru dugoročno nije u interesu“, kazao je.

Verujemo predsedniku, koji je izbore najavio, dodaje Antonijević i kaže da slede predsednički i beogradski izbori, pa je i uputno napraviti jedan set izbora.

Panović kaže i da je za pregovore bitno da se vidi ko će doći iz Evrope kao pregovarač, očekujući da to neće biti Tanja Fajon.

Antonijević se složio da je vlast dezavuisala Tanju Fajon i da gubitak poštovanja koji je pokazan prema njoj, govori da Evropa mora da da drugačiji odgovor.

O izjavi izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, da će primarni sagovornik tog tela EU ubuduće biti parlament Srbije, odnosno one stranke koje su postale parlamentarne na junskim izborima, on je rekao da je to bila poruka opoziciji da usaglasi svoje poruke i da EP ne želi da doživi ono sto je doživeo prošle godine u dijalogu.

„Vama se pojavljuju pojedinci iz opozicije kao pregovarači, toliko ide fragmenatacija opozicije da pojedinci sede na sastancima. Opozicija mora da smanji broj subjekata i da se organizaciono arktikuliše da bi mogla da ubedi Evropu da ima neku vrstu alternativne stabilnosti koju može da ponudi“, smatra Panović.

S druge stane stola ne može da sedi 50 njih iz deset kolona, dodao je.

Kako je rekao, bitno je da se ne ide u grešku od prošlog puta, nego da to bude javna, „najjavnija moguća stvar“, da se prenosi na svim medijima, kaže. „To je bitno za relaksaciju, a ne da se zatvara u neke kuloare“, dodaje. Antonijević je naveo da je procena bila u tom trenutku da uz medije ne bi bilo dijaloga.

Gosti su se složli da je potrebna konsolidacija opozicionih stranaka.

„U interesu Srbije je da ima kosolidovane blokove, to treba i vlast da shvati. Najuspešnije evropske države su to pokazale, da imate ravnotežu i mogućnost da se prave različite koalicije.. to su ciklusi koji svakoj državi koriste“, ukazao je.

Antonijević je istakao i da postoji želja da se politički život uredi, dodavši da je to „racionalna tvrdnja“.

Panović je zaključio da kao Vučić shvata da dalja zaoštravanja u Srbiji i za njega mogu biti rizična i komplikovana, pa i njemu pomaže malo relaksiranja. „U potrebi da vlast sama sebe obezbedi na duže staze vidim tu mogućnost“, kazao je.