Komlen Nikolić: Sve više pokušaja uticaja na pravosudne organe preko tabloida

Vesti 13. okt. 202009:23 > 09:29
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) Lidija Komlen Nikolić izjavila je da načini na koje izvršna vlast vrši pritiske na nezavisan rad pravosuđa nisu više klasični i da su pritisci formalnim aktima "gde vas zovu političari da vam zovu šefa", odavno prestali da postoje.

Komlen Nikolić je u razgovoru za list Danas rekla da se pokušaji uticanja na pravosudne organe sve više vrše preko medija, tabloida, izjavama političara da se od tužilaca i sudija očekuje određeno ponašanje.

„Tu je, doduše, još uvek vrlo specifičan zakonodavni okvir, gde se najviše koplja lome oko ustavnih amandmana, kroz koje izvršna vlast po svaku cenu pokušava da na jedan perfidan način uvede kontrolu, kroz članove i način njihovog izbora u pravosudne savete, Visoki savet sudstva i druge visoke institucije koje bi trebalo dabrinu o nezavisnosti i organizaciji rada sudstva“, rekla je ona.

Pored toga korišćenje pandemije korona virusa da se mnoge institucije zadrže u v.d. stanju, kako je navela, koči njihov rad, kao i to da se i u redovnom stanju produži vanredno stanje je svojevrstan način pokušaja da se pravosudje „drži pod kontrolom“.

„Nakon preporuke Ministarstva pravde od 17. marta, koja se odnosila na funkcionisanje i rad sudova i tužilaštava za vreme pandemije, imamo situaciju gde već nakon uvođenja vanrednog stanja, funkcioneri ministarstva javno istupaju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom gde otvoreno vrše pritisak što na tužioce, što na sudije, najavljuje da će oni insistirati na disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca ukoliko se ne predlaže i ne utvrđuje pritvor za kršenje mera koje je Vlada donela za sprečavanje širenja pandemije“, rekla je Komlen Nikolić.