Ministarstvo odbrane o presudi generalnom sekretaru Vojnog sindikata: Po zakonu

Vesti 12. okt 202020:02 > 20:04
N1

Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras, povodom reagovanja Vojnog sindikata Srbije na pravosnažnu odluku Vojnog suda kojom je generalni sekretar tog sindikata Predrag Jevtić izgubio vojnu službu, da je vojno pravosuđe samostalno i da odluke donosi "samo i jedino" u skladu sa zakonom.

„Političari koji vode Vojni sindikat Srbije imaju pravo na napade na Ministarstvo odbrane, ali ne i na napade na vojno pravosuđe. Pripadnici Vojske ne mogu nekažnjeno da iznose neistine, a kada to prestanu da budu mogu da se bave politikom i u političkoj borbi koriste sva sredstava kao i ostali političari“, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane poručili su da očekuju „od svih političara, pa i onih iz VSS da ne pokušavaju da vrše pritisak na nezavisno vojno pravosuđe“, istakavši da su dužni da poštuju zakone i vojne propise dok su u vojsci.

„Ministarstvo odbrane radi istinitog obaveštavanja javnosti ukazuje na to da predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i branilac okrivljenog Branislav Milojičić nizom namerno iskrivljenih činjenica pokušavaju sakriti pravu suštinu učinjenog disciplinskog prestupa i za to izrečene kazne„, dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

U saopštenju ministarstva precizirano je da je u presudi navedeno da je Jevtić kao generalni sekretar Vojnog sindikata Srbije u intervjuu na portalu lista Kurir, 8. jula 2018. godine, „izneo niz uvredljivih, paušalnih i netačnih tvrdnji na račun Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije“.

„Odlučujući u drugom stepenu o izjavljenim žalbama, Viši vojni disicplinski sud pri Ministarstvu odbrane delimično je usvojio žalbe i preinačio prvostepenu presudu u delu odluke o pravnoj kvalifikaciji disciplinskog prestupa, i doneo presudu kojom se stariji vodnik prve klase Predrag Jevtić oglašava krivim za ‘učešće u protivpravnim sindikalnim aktivnostima’ iz člana 149. tačka 27. Zakona o Vojsci Srbije i potvrdio mu disciplinsku kaznu ‘gubitak službe'“, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane naglasili su da „okrivljeni Jevtić i njegov branilac nisu prisustvovali glavnom pretresu 25. juna 2020. godine, iako su uredno primili pozive, a tako su postupili u devet od deset slučajeva zakazivanja glavnog pretresa u Vojnom disciplinskom sudu u Novom Sadu“.

„Iako okrivljeni i njegov branilac u izjavljenim žalbama nisu zahtevali da budu obavešteni o sednici veća Višeg vojnog disciplinskog suda pri Ministarstvu odbrane, obavešteni su o terminu održavanja sednice veća, ali se oni ni ovoga puta nisu pojavili u sudnici“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić kazao je danas da je drugostepenom presudom Vojno-disciplinskog suda, generalni sekretar VSS Predrag Jevtić izgubio službu u Vojsci.

Antić je novinarima rekao da je taj sindikat zbog postupanja prema Jevtiću koje je ocenio kao nezakonito, zatražio sastanak s poslanicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon čiji odgovor očekuje već danas.

On je rekao da je tekst u Kuriru zbog kojeg je Jevtić kažnjen, bio „intervju sindikata koji je Jevtić samo potpisao“.

Antić je kazao da je gubitak službe „presedan nezabeležen u evropskoj istoriji sindikalizma“ prethodnih 40 godina.

Advokat VSS-a Branislav Milojčić rekao je novinarima da Jevtić nijednom nije saslušan i da je osuđen bez ijednog dokaza, a kako je dodao VSS je u više navrata tražio da ročište bude otvoreno za javnost, na šta nadležni nisu pristajali.

Milojčić je najavio da će podneti tužbu protiv Vojno-disciplinskog suda za koji je rekao da je „takozvani sud“ i „upravni organ, a ne sud“ i da „sudi po nekim svojim pravilima“.